Afgelopen donderdag waren we aanwezig bij Idealabs voor een screening van The Startup Kids. Deze documentaire schetst een beeld van jonge ondernemers in de Verenigde Staten en Europa. Aan bod komen de oprichters van o.a. Vimeo, Soundcloud, Kiip, InDinero, Dropbox, Foodspotting, etc. We kwamen te weten hoe en waarom zij hun bedrijf oprichtten.

Deze documentaire was een idee van twee IJslandse creatievelingen, Vala Halldorsdottir en Sesselja Vilhjalmsdottir. IJsland werd zwaar getroffen door de economische recessie. Met hun film hopen zij jonge mensen te motiveren om hun eigen dromen en ideeën na te streven.

The Startup Kids

Heel erg interessant allemaal. Maar telkens wanneer ik dit soort reportages zie maak ik vanzelf de nuance naar onze Belgische schaal. Veel Vlaamse ‘venture capitalists’ ken ik niet. Je moet al over de juiste overheidsconnecties beschikken om genoeg financiële steun te vergaren. Uit de discussie achteraf bleken nog meer mensen met dezelfde vragen te worstelen.

Andere argumenten die boven kwamen nuanceerden de mogelijke impact van een Belgische ondermening. Een te kleine markt, teveel administratie, lage kans op winstgevendheid, … het gekende verhaal. Mijn bijdrage was de nunance dat je altijd een langzame transitie kan inlassen vanuit je vaste baan naar volledige zelfstandigheid. Jij weet zelf best wanneer jouw creatie of service volledig rendabel is. Bekijk je het op die manier, dan vallen al heel wat onzekerheden weg.

Deze screening werd mede mogelijk gemaakt door Arguslabs. De volledige film zal online beschikbaar zijn vanaf maart 2013.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *