Menselijke ambitie kent geen grenzen. Paul Allen en Burt Rutan presenteerden hun plan voor Stratolaunch Systems, een gigantisch draagvliegtuig voor vrachtvervoer naar de ruimte. Hun systeem lijkt op het kleinere, particuliere platform van SpaceShipTwo. Allen, mede-oprichter van Microsoft, en Rutan zijn nog in een vroege fase. Ze haalden hun inspiratie uit sciencefiction. Een eerste lancering zou pas voor 2015 zijn.

Stratolaunch Systems ontwerp
Een ontwerp voor het gigantische vliegtuig van Stratolaunch Systems

Een draagvliegtuig brengt een raket van 30 meter naar grote hoogte, waarna deze verder de ruimte in schiet. Hiervoor is een gigantisch vliegtuig nodig, zo breed als twee 747s naast elkaar, met een spanwijdte van 120 meter. De zes motoren hebben een startbaan van 4 kilometer nodig om van de grond te komen. Het is een tragere maar economischer manier om ladingen te transporteren

Bij het zien van die massieve toestel moest ik meteen terugdenken aan de film The Aviator over het leven van tycoon Howard Hughes.

Building the largest aircraft of his generation will also draw comparisons to another mysterious tycoon — Howard Hughes, who spent heavily to build the world’s largest flying boat in pursuit of a cargo business that never materialized. The Spruce Goose flew once, in 1947, and is now displayed in Oregon.

Bron: Paul Allen launches space cargo venture, largest aircraft ever

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *