Stemtesten vliegen u om de oren. Zondag zijn de verkiezingen 2014. In tegenstelling tot andere jaren heb ik deze keer geen enkel debat gevolgd. Geen enkel. Want er is geen televisie meer. Eigenlijk maakt dat weinig uit, want de beloften uit die laatste maanden voor de verkiezingen geloof je best toch niet. Ik kijk eerder naar de verwezenlijkingen van het regeringsakkoord.

Mijn ideale regering

De resultaten van mijn stemtest zijn hetzelfde als altijd. Het speciale aan deze stemtest van GVA is de presentatie van de resultaten: een statieportret van de premier en ministers in mijn ideale regering.

Die ideale regering bestaat hoofdzakelijk uit socialisten en groenen. Premier is Freya Van den Bossche.

Uitzondering op de regel blijkt mijn minister van veiligheid en justitie: Bart De Wever. Blijkbaar komen diens ideeën over sommige thema’s overeen met mijn eigen wereldbeeld.

Nogal een surreëel beeld. In de realiteit zie ik deze coalitie tussen links en rechts nog niet meteen ontstaan.

Mijn ideale regering

  1. Eerste minister: Freya Van Den Bossche (sp.a)
  2. Veiligheid en justitie: Bart De Wever (N-VA)
  3. Economie en financiën: Elke Van Den drandt (Groen)
  4. Sociaal beleid: Peter Vanvelthoven (sp.a)
  5. Onderwijs en cultuur: Kathleen Van Brempt (sp.a)
  6. Migratie en asiel: John Crombez (sp.a)
  7. Milieu en mobiliteit: Wouter Van Besien (Groen)
  8. Staatshervorming: Tom De Meester (PVDA)

Politiek kompas

Zoals gezegd stemmen mijn resultaten vrij goed overeen met wat ik verwachtte. Over de meeste thema’s heb ik een uitgesproken mening. Een mening hebben vind ik belangrijk. Soms liggen de % verhoudingen wat anders, maar ik blijk grotendeels progressief gezind ben. Geen verrassingen dus.

  • Volgens mijn politiek kompas volg ik de sociale gedachte, zonder teveel bemoedering. Ik heb een hekel aan de verkinderlijking van onze maatschappij.
  • Enkel op vlak van justitie ben ik eerder conservatief. Iedereen gelijk voor de wet. De sluipende klassenjustitie is volgens mij een groot gevaar voor onze democratie.

Programmapunten

Zondagavond, na de verkiezing, zien we wel hoe de kiezer de kaarten heeft geschud en de nieuwe politieke verhoudingen liggen.

Epiloog

Op de voorlaatste dag ontving ik nog nipt mijn oproepingsbrief. Afspraak in het schooltje hier tegenover mijn deur. Elektronisch stemmen zoals altijd. Ik maakte mijn keuze voor een progressieve samenleving. Daarna was het genieten van deze uitbundige zondag. We zien wel wat er uit de bus komt.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *