Rookverbod in de horeca

Rookverbod in België horecaEen avondje uit is altijd leuk maar thuiskomen met naar rook stinkende kleren is dat allesbehalve. Dan doe je al eens iets knap en kan je het enkele uren later alweer in de wasmachine steken. Bah! Ook roken en eten gaan niet samen. Ik begrijp niet hoe mensen kunnen beweren dat zoiets beter smaakt.

Na het model van ondermeer Ierland (juj), Noorwegen, Italië, Malta en Zweden onderzocht te hebben, besloot minister van Volksgezondheid Rudy Demotte dan toch de knoop door te hakken en ook de horeca rookvrij te maken. Vanaf 1 januari 2007 mag er niet meer gerookt worden in de Belgische horeca. Roken mag enkel nog in een aparte rookkamer. Met deze nieuwe regels wil de overheid de niet-rokers beschermen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. Ik vraag me alleen af hoe men dit zal afdwingen en controleren.

De precieze regelgeving en uitzonderingen staan op de website van volksgezondheid. Er bestaat overigens ook een grappig filmpje over een boer met smorende kippen en varkens. “Ut min oto!”

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Ik kan ergens begrijpen dat de rokers spreken van een heksenjacht, maar ik vind dat de nt-rokers in deze op hun strepen mogen staan. Als je betaalt om uit te eten, dan wil je dat ook doen in een aangename omgeving, zonder rookhinder!

  1. Groot gelijk. En dan rep ik nog met geen woord over de schadelijkheid van al die tabakslucht. Van mij mogen rokers zich doodpaffen, maar wanneer ze al doende een dag, een maand of een jaar van mijn leven afpakken dan toch liever een verbod.

 2. Ik vrees ook een beetje voor de haalbaarheid van deze maatregel. Er waren nu al regels, zoals een verplichte rokers- en niet-rokerszone die zo goed als nooit nageleefd werd. Bovendien blijft het jammer dat men in gelegenheden waar er “lichte snacks” geserveerd worden (een frietkot, een pastabar,…) wel nog gerookt mag worden.

  Demotte bestempelt dit verbod ook als een overgangsmaatregel naar een algeheel verbod op roken in de horeca, maar ik vraag me af hoe hij later dergelijk verbod verkocht krijgt als cafés en andere gelegenheden nu in de buidel tasten voor een afzuiginstallatie. Hij had beter het voorbeeld van andere Europese landen gevolgd en meteen een volledig rookverbod in de horeca afgekondigd.

  Stom voorbeeld: je gaat naar een vergadering van een of andere vereniging (als geëngageerde medemens ;-)) waarna meestal nog iets gedronken wordt, op café uiteraard: je propere goedruikende kleren van tijdens de vergadering zijn ook direct om zeep. Je kan daar maar moeilijk toekomen met je reeds stinkende kleren die je normaal nog wel s zou aandoen op een fuif of zo.

  1. You gravedigger, you. Volgens mij ben jij, Lesley, nog helemaal niet oud genoeg om al een pakje sigaretten te mogen kopen, als ik jouw schrijfstijl zo even beoordeel. (: Nog eventjes en dan mag je zoveel paffen als je wil. Cancer ftw!

 3. Roken is een keuze. Niet-roken blijkbaar niet, omdat je altijd lastig gevallen wordt met andermans rook en ongezonde levenskeuzes. Ik juich toe dat ook hier in Nederland binnenkort (01/07/08) het rookverbod in de horeca van kracht gaat.
  Nu kan ik gaan uit eten zonder daarna te stinken, of een astma-aanval te krijgen. Ik tel de dagen af!

  1. Ik geef je volledig gelijk. Niks zo irritant als je beste kleren aandoen voor een avondje uit, om ze daarna meteen weer in de wasmachine te moeten steken.

   Roken op restaurant is al helemaal not done. De smaak van je lekkere eten gaat helemaal verloren als er iemand een dikke sigaar opsteekt.

   Het is positief dat Nederland nu ook een stap zal zetten in deze richting.

    1. Op de Volkskrantblog staat ook een berichtje hierover bij Rapansnooi

 4. beste regel nieuwe regel die aangemaakt is na de laatste verkiezingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *