Cupcakes hebben ongetwijfeld een Angelsaksische oorsprong. In het Verenigd Koninkrijk zegt men ‘fairy cake’ of feeëngebakje. De naam verwijst ook naar de vorm waarin de cakejes worden gebakkenHet kopje wordt tegenwoordig wel vervangen door papieren cakevormpjes., net als de hoeveelheden die je nodig hebt om ze te maken. Zoals bij alle Angelsaksische desserten worden die immers uitgedrukt in ‘cups’. Het traditionele deeg bestaat inderdaad uit 1 kopje boter, 2 kopjes suiker, 3 kopjes bloem, 4 eieren en gist.

Ingrediënten

 • 100 g bloemsuiker
 • 70 g zachte boter
 • 125 g bloem
 • 3 eieren
 • 1/2 zakje gist
 • 1/2 zakje vanillesuiker
 • 1 snuifje zout (voor de smaak)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 170 à 180 °C.
 2. Breek de eieren in een kom en klop ze door elkaar.
 3. Neem een andere kom, en mix de boter en de suiker tot een smeuïg geheel. Voeg hier vervolgens de eieren beetje bij beetje aan toe en meng goed.
 4. Meng de bloem en de gist door elkaar, en roer ze dan door het mengsel.
 5. Giet het deeg in kleine cupcakevormpjes.
 6. Bak de cupcakes 15 tot 20 minuten in het midden van de oven.
 7. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
 8. Presenteer in kleurrijke, papieren vormpjes.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.