Waldorf Salade

De Waldorf Salad is in 1983 ontsproten aan de fantasie van Oscar Tschirky, maître d’hotel van het chique Waldorf hotel in New York. Met een paar appelblokjes, een beetje knolselder, sla en mayonaise maakte hij dit frisse en elegante bijgerecht voor de prestigieuze genodigden op de openingsavond van het hotel. Een simpel en betaalbaar gerecht dat meteen een razen succes werd.

Een paar jaar later verbeterde Oscar zijn recept door er gehakte nootjes aan toe te voegen. Vier jaar na de opening van het Waldorf hotel begon de samenwerking met het Astoria Hotel en werd het hotel Waldorf-Astoria genoemd. Dit gebouw, dat over niet minder dan zes restaurants beschikt, is wereldwijd bekend voor zijn Art déco-stijl.

Ingrediënten

Voor 4 personen.

 • 1 eierdooier
 • 1 el balsamico-azijn
 • 100 ml arachide-olie
 • ijsbergsla
 • 250 gr knolselder, geschild en in blokjes gesneden
 • 1 granny smith appel, geschild en in blokjes gesneden
 • 1 jonagold appel, geschild en in blokjes gesneden
 • 100 gr walnoten, grof gehakt
 • zout en peper

Bereiding

 1. Meng voor de mayonaise de eierdooier met een klopper met de azijn, roer tot een emulsie en breng op smaak met peper en zout. Voeg beetje bij beetje olie toe, blijf kloppen. Zodra de mayonaise dik genoeg is, zet je hem even apart. Om mayonaise altijd te doen lukken is het belangrijk dat alle ingrediënten dezelfde (kamer-)temperatuur hebben. Denk er ook aan om in het begin te olie druppel per druppel toe te voegen.
 2. Was, droog en snijd de sla in reepjes. Week de selderblokjes even in water met een beetje azijn of citroen, om verkleuring tegen te gaan. Laat uitlekken uitlekken en dep droog.
 3. Men de appel- en selderblokjes met de mayonaise. Maak met een vormpje laagjes, afwisselend appel-selder en nootjes. Eindig met slablaadjes. Kruid met peper en zout.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *