George W. BushDe landen die eergisteren werden bestempeld als nieuwe landen van de ‘Axis of evil’ hebben ondertussen hun ongenoegen laten blijken.

Zimbabwe

De Zimbabwaanse minister van Corruptiebestrijding, Didymus Mutasa, zei op de Britse zender BBC dat de VS problemen zullen krijgen als zij pogen Zimbabwe aan te vallen, zoals eerder Irak. De Iraki’s hebben de Amerikanen reeds niet goed behandeld. Als de VS naar Zimbabwe komen “zullen ze wat beleven”, beloofde hij. De regering beschimpte Condoleezza Rice nog als “fasciste”. (Lees meer)

Wit-Rusland

De woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Andrej Savinitsj, betitelde de uitspraken van Rice als “ver verwijderd van elke realiteit”. “Valse stereotypen en vooroordelen vormen een slechte basis voor een doeltreffend buitenlands beleid”.

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko wordt door zijn critici bestempeld als “de laatste dictator van Europa”. In Wit-Rusland heeft de VS vorig jaar reeds een mislukte “democratiseringspoging” ondernomen via het inmiddels in Servië, Georgië en recentelijk Oekraïne beproefde revolutie-systeem. Wit-Rusland vindt het een ideaal tijdstip om de anti-Bushfilm Fahrenheit 9/11 van Michael Moore op de staatstelevisie uit te zenden.

Cuba

De Cubaanse regering eiste dat de VS onmiddellijk een eind zouden maken aan de schendingen van de mensenrechten op het, in het oosten van het eiland gelegen, Amerikaanse marinesteunpunt Guantánamo. “De gruweldaden die op deze basis begaan zijn en het feit dat dit illegaal bezet Cubaans grondgebied als gevangenis wordt gebruikt, schendt talrijke bepalingen van het volkenrecht” heette het in een op de televisie voorgelezen protestnota van het Cubaanse ministerie van BZ. (Op de basis worden sedert begin 2002 vermeende Taliban- en al-Qaidastrijders gevangen gehouden. De VS hebben het steunpunt in 1903 van Cuba in pacht gekregen. Sedert de Cubaanse revolutie van 1959 weigert Cuba de Amerikaanse pachtbetalingen en eist het de teruggave van het gebied.)

Birma

Daar hebben ze waarschijnlijk andere zaken aan hun hoofd.

Iran

In Iran zouden al enkele weken Special Forces van de VS opereren. Er is een vermoeden dat zei op zoek zijn naar bewijzen en misschien ook reeds mogelijke doelwitten ivm nucleaire installaties. De VS ontkennen natuurlijk formeel, maar het nieuws werd o.a. al overgenomen door de BBC.

Noord-Korea

Vanuit Noord-Korea komt meestal zeer weinig nieuws, maar ik ga toch regelmatig eens kijken op de nieuwssite van de DPRK (Democratic People’s Republic of Korea).

Daar hebben ze het voornamelijk over hun buur Zuid-Korea en hoe slecht die wel is. Daarnaast gaat het vooral over hun leider Kim Jong Il (kijk eens naar de vierde foto achter deze link).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.