President Herman Van Rompuy

I, for one, welcome our new Herman Van Rompuy-overlord. Om het met een typerende haiku te omschrijven:

Golven zijn bedaard
nieuwe ster voor Europa
Herman vaart binnen


Ik heb zo’n voorgevoel dat we de volgende Eursong keihard gaan verliezen…

Waarom Herman?

(20 november) De BBC gaf vandaag een mooie opsomming van alle criteria die men in overweging nam om de nieuwe President van de Europese Raad en aan te duiden, alsook de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zeg maar ‘Minister van Buitenlandse Zaken’.

Links vs rechts

Sinds de laatste verkiezingen was centrum-rechts de grootste partij in Europa. Centrum-links is de tweede partij, en mocht pas als tweede kiezen.µ

Voorzitter vs President

De voorkeur van de meeste landen ging uit naar een mediator en onderhandelaar. Dominante figuren als Tony Blair vielen hier al uit de boot.

Groot land vs klein land

In het Europa van de 27 dragen kleine landen samen een grote stem. Bovenden stelden Frankrijk en Duitsland zelf geen kandidaten voor. BuiZa zou dan wel naar een groot land gaan.

Noord vs Zuid / Oost vs West

Iedere hoek van Europa moest wat krijgen. De President van het Europese Parlement, Jerzy Buzek, kwam al uit Polen in het oosten. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, kwam uit Portugal in het zuiden. Er was dus ruimte voor een kandidaat uit het noordwesten.

Man vs Vrouw

De EU kreeg regelmatig kritiek over een gebrek aan gelijkheid. Een van de jobs moest dus naar een vrouw gaan.

Federalisme vs Nationale Soevereiniteit

Men koos voor consensus-bouwers in plaats van charismatische politici (zie ook #2) om een te sterke centralisatie van de Europese macht in te perken. In vergelijking met de vorige kandidaat-president, Guy Verhofstadt, was Van Rompuy veel minder fanatiek. In zijn aanvaardingstoespreek omschreef de nieuwe president het zelf als volgt: “Even if our unity is our strength, our diversity is our wealth.”

Chemie

Op BuiZa moest iemand komen die goed overweg kon met de Europese Commissie. Barroso en Catherine Ashton werkten op dat vlak reeds goed samen.
Van Rompuy Ashton
Herman Van Rompuy Lady Catherine Ashton
Herman Van Rompuy en Lady Catherine Ashton (Foto: Reuters)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Origineel artikel. Dat kan ik echt appreciëren in de Herman-overload. Bovendien: leuk, toch. Hoe de nieuwe president de harten inspireert tot artistieke creaties! Die ster, wordt dat niet dé Europa-meme, ‘verpakt’ in beeldende en literaire expressies? Jij weet dit vanuit je specialiteit vast beter dan ik. Ik stel maar vast.

  Een ster, ik had ze ook zien ‘zitten’ in mijn probeersel voor Phara op Facebook gisteren:

  Glanzendgouden herfst.
  Met één vaste penseelstreek
  rees de nieuwe ster.

  Ik wil mijn haiku nog op mijn blog publiceren, samen met jouw ‘sterren’.

  Onze nieuwe EU-president, ik zag hem nog van dichterbij, vorige woensdag, als genodigde van de koning op het Koninklijk Paleis. (Mag het eens, een dikke nek uitsteken … ;-) ?) In alle bescheidenheid, hoor, als dit al niet paradoxaal klinkt. ;-) http://wp.me/p2KEj-1y5

  1. Inspireren toch artistieke creaties. Dat is een mooie manier om de reacties te verwoorden.

   Nog zo’n goede haiku, daarstraks gehoord op Radio 1.

   Het witte konijn
   uit de hoed van europa
   heeft scherpe tanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *