Parlement van België

Kamerlid Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft in de krant De Standaard voorgesteld de pensioenen voor parlementsleden te herbekijken. Ze hoopt daarmee tegemoet te komen aan de commentaar dat iedereen langer zal moeten werken. “De politici moeten het goede voorbeeld geven”, aldus Rutten.

Een parlementslid heeft na twintig jaar zetelen recht op een volledig pensioen van 5.170 EUR bruto. Vanaf hun 55ste kunnen ze op pensioen. Gewone werknemers moeten in principe 45 jaar werken vooraleer ze aanspraak maken op een volledig pensioen.

Open VLD’ster Rutten wil nu een “goed voorbeeld” stellen. Ze stelt twee principes voorop:

  1. een parlementaire loopbaan moet deel uitmaken van een totale carrière van 45 jaar, en
  2. de leeftijd waarop het pensioen kan worden opgenomen moet omhoog.

De partijen N-VA, PS, CD&V en SP.A zijn bereid het debat te voeren.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *