UNESCO logoPalestina is vanaf vandaag officieel lid van UNESCO, de VN organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Tijdens de algemene vergadering in Parijs stemden maandagmiddag 107 lidstaten voor, waaronder België. 53 landen onthielden zich, en 14 stemden tegen.

Dit weerspiegelt het feit dat de Palestijnse Autoriteit aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op weg naar de vorming van een staat, mede dankzij de bijdragen van de EU en van België.

Provocatie

De beslissing van de VN-cultuurorganisatie UNESCO om de Palestijnen volwaardig lidmaatschap te geven, valt in bijzonder slechte aarde bij Israël en de Verenigde Staten.

Terwijl de VS prompt hun bijdragen aan de UNESCO stopzetten, kondigde Israël aan zijn lidmaatschap te herzien en versneld 2.000 woningen te bouwen in joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Zou Israël niet beter 2.000 scholen bouwen voor die Palestijnse kinderen? Zo hervallen ze ten minste niet in het extremisme en komen de culturen wat dichter bij elkaar.

Erkenning

Voor de Palestijnen is de controversiële erkenning vooral een symbolische overwinning. Ze streven naar lidmaatschap van de Verenigde Naties, en beschouwen de erkenning van de UNESCO als een eerste stap richting internationale erkenning van een Palestijnse staat.

Volgende maand stemt de VN-Veiligheidsraad over volwaardig lidmaatschap. Ik voorspel nu al dat de VS hun veto zullen gebruiken, net als de tientallen vorige keren toen dit item op de agenda stond. Dit past binnen de Negroponte doctrine.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *