Mogelijk eerste Europese piramide ontdekt in Bosnië

Piramide BosniëVoor de geschiedenisstudenten die hier zo nu en dan eens binnenvallen: volgens archeoloog Semir Osmanagić is de driehoekige berg vlakbij het dorpje Visoko, 30 km ten noorden van Sarajevo in Bosnië, een heuse piramide.

Volgens de archeoloog gaat het om een trappenpiramide zoals men er ook in Midden-Amerika kan terugvinden. Het bouwwerk in zijn geheel zou 100 meter hoog zijn, met bovenaan een aparte tempel. Er zouden zich ook gangen en kamers in de ‘berg’ bevinden.

Volgens Osmanagić werd de piramide 12.000 jaar geleden gebouwd door de toenmalige pre-Illyrische populatie. Als de beweringen kloppen, dan zou dit volgens de archeoloog zeer goed kunnen uitdraaien voor de Balkan.

Meer info bij de BBC (onderaan).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Grappig, ik ben ooit door Visoko gereden (1997) en daar was niets te zien toen (buiten miserie van de oorlog), maar als ge de foto bekijkt op deze site: Bosanske Piramide Žive. En na hett lezen van uw post kunt ge er wel een begroeide piramide in herkennen. Hoop dat ze gelijk hebben zou goed zijn voor de heropbouw van dat land als er wat toeristen op af komen.

  2. Formidabel nieuws is dit! Ik denk niet dat ik ondanks al mijn bezoeken aan Sarajevo al in de buurt van Visoko geweest ben. Volgend jaar eens werk van maken. Kga me sebiet s onledig houden met lezen van die log. Lijkt me zeer interessant..

  3. ik kom ook uit bosnie en ik woon in dat dorpje visoko
    ja echt waar het is wel interressant die pramide

  4. Heel interressant en goed voor het ontravelen van de mysterie der oudheid die onder de berg begraven ligt. Hopelijk zal het geheim niet te lang onder de grond en bos liggen. Een spoedige uitgraving van de vermoedelijke piramide zal een stukje van de puzzel in elkaar zetten. Ook zal de imago van Bosnie, waar ik zelf vandaan kom, wat positiever worden en zal dit fenomeen veel toeristen naar zich toe trekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *