BlogWie blogt of een eigen site heeft, moet zich volgens de letter van de wet laten registreren en daarbij 25 euro betalen aan de privacycommissie. Het gaat om de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Deze is van toepassing op bijna alle sites of blogs met een reactieformulier of een bezoekersteller. De privacycommissie, de organisatie die de naleving van de privacywetten in ons land controleert, is niet van plan om een kruistocht te beginnen. Maar zij zegt dat het wel degelijk om een lacune in de wet gaat.

Het reactieformulier zoals dit op duizenden sites te vinden is, lijkt de grootste dooddoener voor de wet. Zo’n formulier valt onder het elektronisch verzamelen en verwerken van gegevens; zelfs wanneer iemand dit vrijwillig invult. Ook een script waarmee het aantal bezoekers wordt geteld valt hieronder, zodra de IP-adressen zichtbaar zijn voor de beheerder.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.