Voor de kust van Kenia is een Saudische olietanker gekaapt: de Sirius Star, een gloednieuwe tanker van de Saudische oliereus Aramco die vaart onder Libische vlag. Nooit eerder gebeurde een Somalische kaping zo ver op zee: ruim 450 zeemijl (833 kilometer) ten zuidoosten van de havenstad Mombasa in Kenia. Het gaat om het grootste schip dat ooit door piraten gekaapt is: het schip is 330 meter lang en kan twee miljoen vaten aan boord nemen — een kwart van de Saudische dagproductie. De tanker was met zijn lading onderweg naar de Verenigde Staten. Nu zou hij koers zetten naar een Somalische haven en vermoedelijk zullen de piraten losgeld vragen.

Sirius Star supertanker
The hijacked mv Sirius Star off the coast of Somalia as photographed by the U.S. Navy.

Somalische piratenboot
(Some pirates operating off Somalia’s coast claim to act as coastguards.)

Losgeld

(9 januari 2009) Na ruim twee maanden hebben Somalische piraten de gekaapte Saoedische olietanker Sirius Star weer vrijgegeven. Niet-bevestigde bronnen hebben het wel over de betaling van drie miljoen dollar losgeld, die met een parachute boven het schip werd gedropt, aldus de BBC. In november werd er nog 25 miljoen dollar losgeld geëist, terwijl de twee miljoen vaten olie een waarde hebben van zo’n 100 miljoen dollar.

Sirius Star losgeld parachute
(A parachute apparently carrying a ransom floats down to the MV Sirius Star after being dropped by a small aircraft.)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *