Luchtkwaliteit in Vlaanderen is verre van optimaal. Fijn stof, roet en stikstofoxide zijn nog steeds overvloedig aanwezig in de lucht die wij allemaal inademen. Dat is al jaren zo. Volgens het laatste rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij verbeterde onze kwaliteit lichtjes in 2012, maar ligt het nog steeds boven de aanvaardbare normen.

Vlaanderen scoort slecht

Mijn eigen longen zijn al vrij gevoelig voor irriterende deeltjes in de lucht. Het voorjaar is geen prettige tijd. En dan lees je zoiets in de ochtendkrant:

Wat fijn stof betreft, halen alle meetstations de jaargrenswaarde van 40 μg/m^3. […] Alleen bij vier meetstation in de Antwerpse haven en in de Antwerpse agglomeratie was er sprake van een overschrijding.1Metro, Luchtkwaliteit beter, maar nog niet optimaal, 19 december 2013, p. 3.

Europese normen?

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat ze er aan bezig is. Ook Europa wil eveneens werk maken. Een opvallende quote uit hetzelfde:

Slechte luchtkwaliteit eist tien keer zo veel mensenlevens als verkeersongevallen, en het zadelt de Europese samenleving jaarlijks op met een factuur van ruim 23 miljard euro.

Allemaal goed en wel dat men over die data beschikt. Maar wat heb je er aan wanneer jouw regeringleiders investeren in de aankoop van ‘propere lucht’ in het buitenland en de milieunormen aan hun laars lappen ten voordele van de heilige koe die ‘economisch herstel’ heet?

Chinees surrealisme

Smog boven de Verboden Stad in Peking, China
Smog boven de Verboden Stad in Peking, China

Uiteraard kan je stellen dat het elders nog veel elders gesteld is.2Foto: Brian Jeffery Beggerly, Smog over Beijing’s Forbidden City, Wikimedia Commons, 15 september 2005. Neem nu bijvoorbeeld China, waar het verschil tussen smog en mist bijzonder vaag is — pun intended. In het zuidwesten van China werd ondertussen zelfs een echte ‘smogkliniek’ geopend, met een aparte afdeling voor patiënten die longproblemen ondervinden door de luchtvervuiling.

Een grondige algemene aanpak lijkt onbestaande, eerder desinformatie, zoals ik onlangs zag in een bizar stukje zwarte humor tijdens een aflevering van The Colbert Report.3The Colbert Report, Tip/Wag – All-China Edition, Comedy Central, 17 december 2013.

Amid the gloomy outlook, however, there’s some silver-lining—CCTV, China’s national broadcaster, has identified five benefits of the smog:4Heng Shao, Bizarre China report: five benefits of a smoggy China, sewer home and more, Forbes, 9 december 2013.

1. “…first, it has made people more united, because smog is a common enemy everywhere in China.”

2. It promotes equality “… because both the rich and the poor have to inhale the same polluted air.

3. It has made the Chinese more aware of its role as the “world’s factory.”

4. “… it has made the Chinese more knowledgeable…” about pollution.

5. “… it has made the Chinese more humorous” because “that sense of humor is the source of strength for defeating the smog.”

Yes, laughter is the best medecine, if you can laugh without inhaling.

Is deze absurde situatie waar wij over enkele jaren ook naartoe gaan?

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *