Lichaamskaart van emoties

Iedereen kent wel de gevoelens die we associëren bij een warm geluk, koude rillingen of uw bloed voelen koken. Onderzoekers in meerdere landen maakten een kaart van onze verschillende emoties. Voor dit onderzoek schotelden ze hun zevenhonderd deelnemers een serie van beelden voor, ondervroegen de kijkers en noteerden welke lichaamsdelen anders aanvoelden. Het resultaat is bijzonder boeiend en herkenbaar.

Lichaamskaart van emoties
Gele zones tonen verhoogde sensatie. Blauwe zones voelen minder gevoelig aan.

Opvallend zijn de gelijkenissen tussen sommige emoties.

  • Liefde en geluk liggen erg dicht in elkaars buurt. Bij geluk (happiness) krijgt het hele lichaam een arme kleur, terwijl je bij liefde (love) ook een sterke nadruk ligt bij genitaliën.
  • Het omgekeerde geldt voor angst (fear) en agressie (anger), al zal je die agressie ook voelen aan een paar jeukende vuisten.
  • Negatieve gevoelens lijken een verlammend effect te hebben op de ledematen. Sadness, anxiety, depression en shame geven je duidelijk minder zin tot actie of om te bewegen. Begrijpbaar.

De komende dagen en weken ga ik eens beter opletten bij m’n eigen gevoelens. Komen die overeen met deze studie? Altijd interessant om bij te leren over en bewust te zijn van jezelf.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *