De avonturen van Kuifje. Ik groeide op met zijn stripverhalen. Alle albums staan thuis in de boekenkast. En nu is er ook een nieuwe film. Omdat het aantal albums beperkt is gebleven tot 23 in totaal heb ik ze allemaal meermaals gelezen. Het was dezelfde herkenbare stijl als Quick & Flupke. Ik was dus meteen mee.
In de schuif
In het verleden waren al vier eerdere pogingen om de reporter van Hergè te verfilmen: Het geheim van het Gulden Vlies (1961), De blauwe sinaasappels (1964), De zonnetempel (1969), en Het haaienmeer (1972). Voor deze verfilming schaarden zich grote namen achter de internationale productie: Steven Spielberg, Peter Jackson, Andy Serkis, etc.
In 1983 ontving Georges Rémi alias Hergé een eerste brief van Steven Spielberg met het verzoek de filmrechten voor Kuifje af te staan. Hergé was uiteraard bijzonder opgetogen, want de toen mid-dertiger Spielberg had toen al een indrukwekkend aantal films gemaakt zoals Jaws, Raiders of the Lost Ark, en E.T..
Ondanks dit initiële enthousiasme bleef het project in de schuif liggen. Nu, bijna dertig jaar nadat Steven Spielberg voor het eerst stripauteur Hergé contacteerde in verband met een Kuifje-film, mag de Hollywood-regisseur zijn liefde voor “de grootste Belgische stripfiguur” op het publiek loslaten.
Witte bolletjes
Alhoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om een echte film te maken, kozen Spielberg en Jackson er toch voor om animatie en live actie samen te brengen. Via motion capture werden bewegingen van lichaam en gezicht zo authentiek mogelijk weergegeven in een 3D-film. De acteurs mochten een met witte bolletjes en sensoren beplakte bodysuit aantrekken, waarna zo’n 100 camera’s iedere beweging opvolgden.
“Alweer een 3D-film!”, hoor ik u zuchten. Voorlopig blijf ik dezelfde mening toegedaan. Al te vaak krijgen we tegenwoordig die vervelende 3D-brilletjes om de oren gesmeten. Kiezen tussen drie of twee dimensies is er meestal niet bij, en zo betaal je nog eens extra voor iets wat thans nog weinig meerwaarde geeft. Hopelijk komt daar snel verandering in. 1Eind 2012 brengt Toshiba een scherm uit dat 3D kan weergeven zonder brilletje. Ervaring leert me dat ook de bioscoop niet lang zal achterblijven. Voorlopig is het uitkijken of Spielberg de bestaande technieken naar nieuwe hoogtes kan brengen.
Authentiek digitaal
Ook de locaties uit de strips werden waarheidsgetrouw, digitaal nagemaakt. Daarbij werd met veel aandacht en respect gekeken naar de details die Hergé in zijn tekeningen uitwerkte. Men kon zich daarnaast ook baseren op de gekende tekenfilms. Wat ik zelf een beetje jammer vind, is dat de herkenbare stemmen uit deze tekenfilmreeks niet werden overgenomen. Geen Michael Pas dus al stem van Kuifje.
Aanvankelijk stelde ik mezelf ook vragen bij de echtheid van de film. Zo zag ik in het station een poster van Kapitein Haddock die op het punt stond de Thalys naar Parijs te nemen. Diverse filmtrailers stelden me gelukkig gerust. De film speelt zich wel degelijk af in het midden van de 20ste eeuw. En gelukkig maar, want stel je voor: Kuifje die even zijn gsm bovenhaalt om professor Zonnebloem te DM’en. Dat zou nooit gewerkt hebben!
Volgens sommige bronnen is deze film gebaseerd op drie albums: De Krab met de Gulden Scharen, Het Geheim van de Eenhoorn, en De Schat van Scharlaken Rackham. Spielberg zou plannen hebben om een trilogie te maken van The Adventures of Tintin. Welke albums hierna aan bod zouden komen is nog niet honderd procent zeker. 2Op IMDB zie ik wel een geplande film voor 2013: The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun. Volgens mij zal me zich hiervoor baseren op de albums ‘De 7 kristallen bollen’ (1948) en De zonnetempel (1949). Op basis van dit verhaal werd in 2011 al een succesvolle musical gemaakt.
Wereldpremière
Over het verhaal zelf kan ik nog niet veel schrijven. Daarvoor moet ik de film te zien krijgen. Vanaf woensdag 26 oktober komt The adventures of Tintin: The secret of the unicorn bij ons in alle zalen.
De film ging afgelopen zaterdag alvast in première in de Brusselse bioscoop UGC De Brouckère. Steven Spielberg verklaarde trots te zijn om “Kuifje thuis te mogen brengen.” De regisseur kreeg daar nog een ereteken 3Steven Spielberg ontving de titel Commandeur in de Kroonoorde. van ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR). Die was dan weer enkele uurtjes weggeglipt van de Europese crisistop om naar de première te gaan kijken.
Duizend bommen en granaten!
Wie gaat er morgen mee kijken naar #Kuifje? Blogpostje: "De Avonturen van Kuifje: Het geheim van de eenhoorn (2011)" http://t.co/H5oqakeV
@aardling ga je’m in originele of gedubde NL (of FR) versie bekijken?
@annglorieus Dat hangt van de bioscoop af denk ik. Misschien de gedubde versie. Ik zag de broers van Kommil Foo alvast iets grappig tonen.
@aardling ben er zelf nog niet uit maar veel plezier. Morgen is veel te vroeg voor mij, wacht wel tot de massa’s hem gezien hebben…
Zo midden in de week is het in de cinema niet erg druk hoor :) Onze zaal zat niet helemaal vol, en @vromant kon om 5uur smiddags nog tickets voor helemaal achteraan in de zaal kopen!
Gezien! Ik heb het meestal niet voor 3D, maar hier vond ik het toch een meerwaarde, verhaal zat goed in elkaar, en ’t voelde heel typisch Kuifje aan, inclusief spectaculair ongeloofwaardige ontsnappingen. Blij dat ik hem gezien heb!
Als er vanavond voldoende tijd is pikken we hem mee in Antwerpen. En anders zal het voor een van de volgende dagen zijn. Met dit weer is het toch niet erg om ’s avonds binnen te zitten. Die spectaculaire ontsnappingen wil ik ook wel zien!