Kuifje en het Geheim van de Eenhoorn

De avonturen van Kuifje. Ik groeide er mee op. Alle albums staan thuis in de boekenkast. En nu is er ook een nieuwe film. Omdat het aantal albums beperkt is gebleven tot 23 in totaal heb ik ze allemaal meermaals gelezen. Het was dezelfde herkenbare stijl als Quick & Flupke. Ik was dus meteen mee.

In de schuif

In het verleden waren al vier eerdere pogingen om de reporter van Hergè te verfilmen: Het geheim van het Gulden Vlies (1961), De blauwe sinaasappels (1964), De zonnetempel (1969) en Het haaienmeer (1972). Voor deze verfilming schaarden zich grote namen achter de internationale productie: Steven Spielberg, Peter Jackson, Andy Serkis, etc.

In 1983 ontving Georges Rémi alias Hergé een eerste brief van Steven Spielberg met het verzoek de filmrechten voor Kuifje af te staan. Hergé was uiteraard bijzonder opgetogen, want de toen mid-dertiger Spielberg had toen al een indrukwekkend aantal films gemaakt zoals Jaws, Raiders of the Lost Ark en E.T.

Ondanks dit initiële enthousiasme bleef het project in de schuif liggen. Nu, bijna dertig jaar nadat Steven Spielberg voor het eerst stripauteur Hergé contacteerde in verband met een Kuifje-film, mag de Hollywood-regisseur zijn liefde voor “de grootste Belgische stripfiguur” op het publiek loslaten.

Witte bolletjes

Alhoewel het oorspronkelijk de bedoeling was om een echte film te maken, kozen Spielberg en Jackson er toch voor om animatie en live actie samen te brengen. Via motion capture werden bewegingen van lichaam en gezicht zo authentiek mogelijk weergegeven in een 3D film. De acteurs mochten een met witte bolletjes en sensoren beplakte bodysuit aantrekken, waarna zo’n 100 camera’s iedere beweging opvolgden.

“Weeral een 3D-film!”, hoor ik u zuchten. Voorlopig blijf ik dezelfde mening toegedaan. Al te vaak krijgen we tegenwoordig die vervelende 3D-brilletjes om de oren gesmeten. Kiezen tussen drie of twee dimensies is er meestal niet bij, en zo betaal je nog eens extra voor iets wat thans nog weinig meerwaarde geeft. Hopelijk komt daar snel verandering in.1Eind 2012 brengt Toshiba een scherm uit dat 3D kan weergeven zonder brilletje. Ervaring leert me dat ook de bioscoop niet lang zal achterblijven. Voorlopig is het uitkijken of Spielberg de bestaande technieken naar nieuwe hoogtes kan brengen.

Authentiek digitaal

Ook de locaties uit de strips werden waarheidsgetrouw, digitaal nagemaakt. Daarbij werd met veel aandacht en respect gekeken naar de details die Hergé in zijn tekeningen uitwerkte. Men kon zich daarnaast ook baseren op de gekende tekenfilms. Wat ik zelf een beetje jammer vind is dat de herkenbare stemmen uit deze tekenfilmreeks niet werden overgenomen. Geen Michael Pas dus al stem van Kuifje.


(Bovenstaande video is niet de officiële openingsgeneriek van Kuifje’s nieuwste film, maar een fanfilm met elementen uit alle 23 albums. Een bijzonder knappe creatie als je het mij vraagt.)

Aanvankelijk stelde ik mezelf ook vragen bij de echtheid van de film. Zo zag ik in het station een poster van Kapitein Haddock die op het punt stond de Thalys naar Parijs te nemen. Diverse filmtrailers stelden me gelukkig gerust. De film speelt zich weldegelijk af in het midden van de 20ste eeuw. En gelukkig maar, want stel je voor: Kuifje die even zijn gsm bovenhaalt om professor Zonnebloem te DM’en. Dat zou nooit gewerkt hebben!

Volgens sommige bronnen is deze film gebaseerd op drie albums: De Krab met de Gulden Scharen, Het Geheim van de Eenhoorn en De Schat van Scharlaken Rackham. Spielberg zou plannen hebben om een trilogie te maken van The Adventures of Tintin. Welke albums hierna aan bod zouden komen is nog niet honderd procent zeker.2Op IMDB zie ik wel een geplande film voor 2013: The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun. Volgens mij zal me zich hiervoor baseren op de albums ‘De 7 kristallen bollen’ (1948) en De zonnetempel (1949). Op basis van dit verhaal werd in 2011 al een succesvolle musical gemaakt.

Wereldpremière

Over het verhaal zelf kan ik nog niet veel schrijven. Daarvoor moet ik de film te zien krijgen. Vanaf woensdag 26 oktober komt The adventures of Tintin: The secret of the unicorn bij ons in alle zalen.

De film ging afgelopen zaterdag alvast in première in de Brusselse bioscoop UGC De Brouckère. Steven Spielberg verklaarde trots te zijn om “Kuifje thuis te mogen brengen.” De regisseur kreeg daar nog een ereteken3Steven Spielberg ontving de titel Commandeur in de Kroonoorde. van ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR). Die was dan weer enkele uurtjes weggeglipt van de Europese crisistop om naar de première te gaan kijken.

Duizend bommen en granaten!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

          1. Zo midden in de week is het in de cinema niet erg druk hoor :) Onze zaal zat niet helemaal vol, en @vromant kon om 5uur smiddags nog tickets voor helemaal achteraan in de zaal kopen!

    1. Gezien! Ik heb het meestal niet voor 3D, maar hier vond ik het toch een meerwaarde, verhaal zat goed in elkaar, en ’t voelde heel typisch Kuifje aan, inclusief spectaculair ongeloofwaardige ontsnappingen. Blij dat ik hem gezien heb!

      1. Als er vanavond voldoende tijd is pikken we hem mee in Antwerpen. En anders zal het voor een van de volgende dagen zijn. Met dit weer is het toch niet erg om ’s avonds binnen te zitten. Die spectaculaire ontsnappingen wil ik ook wel zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *