Brave: prinses Merida

Brave is de nieuwste Disney-film over een jong meisje dat haar lot in eigen handen wil nemen. Vorig weekend was ik op een screening in Gent met bloggers en twitteraars. Wanneer je met geeks naar de film gaat moet je er mee kunnen leven dat die zo nu en dan hun gsm aanzetten tijdens een film. Gelukkig is er geen enkele gsm afgegaan.

Bij de marketing van deze film benadrukte men dat voor het eerst een vrouw de hoofdrol kreeg. In het geval van Pixar klopt dit inderdaad, maar Disney zelf — sinds 2006 eigenaar van Pixar — staat gekend om dat soort films. Denk maar aan Sneeuwwitje, Pocahontas, Mulan, etc. Niks op tegen natuurlijk. :-)

Merida met pijl en boog
Merida is bijzonder behendig met pijl en boog.

Het verhaal speelt zich af in de highlands van Schotland. Merida is de dochter van één der vier lokale koningen. Om de vrede te bewaren moet ze als prinses trouwen met een prins van de drie andere koninkrijken. Maar dat ziet Merida niet zitten en ze komt in opstand. De rest van het verhaal ontdek je in de bioscoop. ;-)

Wat mij opviel tijdens deze film was het ontbreken van echte vijanden. In tegenstelling tot vroeger zijn er geen zwart-wit tegenstellingen. Alles speelt zich af in een grijze zone. Wat je wel ziet zijn heel wat tegenstrijdige gevoelens die veel van het verhaal bepalen:

  • de strijd met moeder en traditie (ze barst letterlijk uit haar jurk);
  • de strijd tegen de heks en beren;
  • de interne strijd van clans tegen elkaar;
  • en Merida’s internet strijd tegen zichzelf  en haar eigen beslissingen.
Merida wil niet trouwen
Eén ding weet Merida zeker: ze wil nog niet trouwen.

Een van de moeilijkste onderdelen bij animatie is het weergeven van de personages. Je zou het niet denken, maar haar is bijzonder moeilijk om geloofwaardig te digitaliseren. Eenzelfde probleem heb je bij gras en water. Je kan het proberen vatten in een algoritme, maar aan die wiskundige formules moet je toch steeds een beetje ‘chaos’ toevoegen om het écht te doen lijken. In het geval van Merida is dit goed gelukt, maar men is niet helemaal consequent geweest bij de andere personages.

Brave komt in de Belgische zalen vanaf woensdag 18 juli. Meer informatie kan je vinden bij Disney.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

    1. Het hoofdpersonage is inderdaad niet meteen humoristisch, maar dit is dan ook geen echte komedie. Merida heeft drie kleine broertjes en een enigszins ‘aparte’ vader die in deze film voor de komische noot zorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *