BOOM-X-YHoe werken verschillende generaties samen op de werkvloer? Dat is waar BOOM-X-Y in Mechelen over ging. Met de naam bedoelde men: de Babyboomers, Generation X en Generation Y. De samenwerking tussen die drie leeftijdsgroepen loopt niet altijd van een leien dakje. En dat is een probleem, want: “Enkel met iedereen aan boord kan een merk succesvol zijn.”

Na de top-down generatie Babyboomers, creëert Gen X een meer participatieve wereld, terwijl Gen Y dankzij mobiliteit mensen sneller en smarter met elkaar wil connecteren. Social media pushen deze veranderingen er nu nog sneller door. Bedrijven zullen social media moeten gebruiken om te overleven en te winnen in deze wereld in continue beweging.

Het leek me een bijzonder interessant onderwerp en ik wou er zeker meer over te weten komen. Alleen de inschrijvingsprijs voor het event hield me wat tegen, maar dankzij Stichting Marketing en een zetje van Kenny (@Nonunsenses) en ook Dado (@dadovanpeteghem) is dat dik in orde gekomen. :)

Het event vond plaats in het mooie congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Een dikke tien minuten stappen vanaf het station. Gelukkig was het vanavond niet al te koud buiten.

Na een lekker hapje en wat socializen met coole mensen was het tijd om naar onze 4 sprekers te luisteren. Deze sprekers behoorden elk tot een van de #BXY generaties. Je kan hun verhaal ook beter begrijp vanuit dit standpunt.

Babyboomers (1945-1965)

HR directeur Erik Van den Branden van PricewaterhouseCoopers mocht de avond openen met een erg controversiële uiteenzetting. Bij PwC tracht met jonge talenten te recruteren door hen te zoeken waar ze online aanwezig zijn. De waarden en verwachtingen van iedere nieuwe generatie zijn immers anders dan de vorige. Vooral dan wat job en carrière betreft. Recente technologische ontwikkelingen zetten de interpretatie van “werkplek” onder druk, waardoor mensen ook thuis kunnen werken. Ligt de sleutel modern recruteren bij social media? Is het een manier om beter samen te werken? Dat moet de toekomst alsnog uitwijzen. Zelf zie ik vooral een samengaan van verschillende methoden, maar nooit een volledige vervanging.

Generatie X (1961-1981)

Luk Dierick is HR directeur bij Jacobs Engineering. Ik weet dat het geen wedstrijd was, maar naar mijn mening was dit de minst interessant spreker van de avond. Dat is misschien omdat hij vooral spreekt voor hooggeschoolde technici doorheen verschillende Europese landen. In zo’n situatie ben je waarschijnlijk geneigd om meteen to the point te komen. Maar the point ging hier toch een beetje verloren.

https://twitter.com/Nonunsenses/status/127084564781867008

https://twitter.com/dbuntinx/status/127086556665221120

Generatie Y (1982-2001)

In een ander leven hebben Sara Van de Velde (@saravdv) en ik nog samengewerkt. Haar zoektocht naar nieuw werk gaf ze op een originele manier extra aandacht door te bloggen, te twitteren en een eigen Facebook pagina te vormen. Het was een manier om op te vallen tussen de grote massa sollicitanten. Haar doel — meer zichtbaarheid krijgen — is in ieder geval glansrijk gelukt. Maar is dit nu iets typisch voor generatie Y, of kunnen anderen dezelfde tactiek gebruiken?

Overkoepelende keynote

Jo Caudron van DearMedia kwam vertellen over hoe mensen in de toekomst met media zullen omgaan. De toekomst voor kranten en televisie zien er alvast niet rooskleurig uit. Maar is dit hun einde? Waarschijnlijk niet. Of toch niet meteen. Wel zien we een veranderend gedragspatroon, waaronder timeshifting van wanneer en waar je kijkt of leest. “Na de  top down wereld tijdens het tijdperk van de Babyboomers, maakt Generation X de wereld meer participerend en zal Generation Y draaien rond ‘mobile’ om de mensen slimmer, sneller en meer verbonden te maken.”

https://twitter.com/genBbill/status/127103033980092417

Epiloog

Tegen het einde van de laatste presentatie was de batterij van mijn laptop leeg en werd het tweeten gestaakt. Tijd dus om even uit de digitale wereld te stappen en de andere aanwezigen naar hun mening te vragen.

Tussendoor was er nog een moment om een autorit richting Antwerpen te scoren. Altijd handig wanneer iemand dezelfde richting uit moet als jij, en je een dik uur sneller thuis komt dan met het openbare vervoer. Die terugrit naar antwerpen bracht ik door in het interessante gezelschap van Pedro De Bruyckere, die me meteen een exemplaar meegaf van zijn nieuwe boek ‘De jeugd van tegenwoordig’.

Belofte maakt schuld. Het boek ligt nu op het nachtkastje, en de bespreking mag u hier zeer binnenkort verwachten.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

4 reacties op “BOOM-X-Y: generatieverschillen op de werkvloer”

Reacties zijn gesloten.