Met de toevoeging van Kroatië bestaat onze EU straks uit 28 leden. Vorige integraties kenden heel wat kinderziekten. Wat mogen we verwachten van ons nieuwste vriendje?

Kroatië wordt maandag officieel de 28ste lidstaat van de Europese Unie. […] Kritische Kroaten vragen zich af welke meerwaarde Europa nog te bieden heeft. […] Ratingbureaus klasseren Kroatië genadeloos onder de ‘rommel’-categorie.

Kroatië in de Europese Unie[…] “Laten we ervan uitgaan dat de lange gesprekken betekenen dat we extra goed voorbereid zijn”, zegt Jader Cané [, de functionaris bij de Europese Commissie die toeziet op de toetreding.]

Traditioneel gaat sowieso een groot deel van de Kroatische export richting Europa, momenteel zo’n 60 procent. […] Vooral Italië en Duitsland zijn nu de belangrijkste handelspartners van Kroatië. […] Vooral de geografische positie van Kroatië, ‘een poort naar het zuiden en het oosten van Europa’, ziet men als verkoopsargument. 1Samuel Hanegreefs, Kroatische toetreding tot de EU wekt gemengde gevoelens, De Tijd, 28 juni 2013, p. 8.

[…] KMO’s in Kroatië staan voor de grootste uitdaging. Zij zullen het erg moeilijk krijgen wanneer ze zich niet snel aanpassen aan de nieuwe regelgevingen en wetten die door het lidmaatschap van toepassing zijn. 2Dragica Martinovic, Vragen aan Dragica Martinovic, De Tijd, 28 juni 2013, p. 8.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *