Guantanamo & al-Qaida

Guantanomo in Cube en USEen Amerikaanse federale rechter heeft maandag een speciale rechtszaak tegen een Guantanamo-gevangene als onwettig bestempeld en het proces onderbroken. De uitspraak van rechter James Robertson van de US District Court in Washington is een zware klap voor de regering-Bush. […] Robertson oordeelde dat de “militaire commissies”, een variant op de krijgsraden, die de regering-Bush oprichtte om verdachten te veroordelen, indruisen tegen Amerikaanse rechtsprincipes en de krijgswetten, en op diverse punten de Conventies van Genève overtreden. Krachtens die conventies moeten […] “terreurverdachte” gedetineerden dezelfde bescherming genieten als krijgsgevangenen. De regering trachte dit te omzeilen door de verdachten als “onwettige strijders” te bestempelen. Zolang de rechtsregels niet worden aangepast, kunnen de processen niet worden voortgezet, oordeelde de rechter. Het ministerie van justitie liet prompt weten beroep aan te tekenen.

(Bron: Belga)

Iedereen moet ongetwijfeld weten dat wat op Guantanamo aan de hand is niet pluis is. Er komt dus eindelijk wat schot in die zaak. De uitspraak van de rechtbank heeft niet rechtstreeks iets te maken met wat er in op de basis van Guantanamo gebeurt, maar het kan de verdere loop van de processen toch enigzins beïnvloeden.

PS: Het dossier van de bovengenoemde rechtzaak heb ik daarnet op het internet teruggevonden. Je kan het document van 47 pagina’s nalezen door de klikken op de volgende link: hier (pdf).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.