Sojoez draagraket

Frank De Winne bracht vandaag zijn laatste dag op Aarde door. Dat ging erg relaxed, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Morgen vertrekt De Winne (48) naar de ruimte om er zes maanden te verblijven. Het was alweer van 2002 geleden dat we nog eens een Belg in de ruimte hadden.

Sojoez TMA-15

De Sojoez waarmee onze ruimtevaarder zal vertrekken staat alvast klaar op de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan. Samen met de Limburger uit Sint-Truiden reizen ook de Rus Roman Romanenko (37) en de Canadees Robert Thirsk (55) naar het ISS.

Thirsk Romanenko De Winne
De bemanning van Sojoez TMA-15: Thirsk, Romanenko en De Winne.

International Space Station

Als de lancering succesvol verloopt dat zal de bemanning, na een reis van ongeveer twee dagen, aankomen bij het internationale ruimtestation ISS. Frank De Winne blijft zes maanden aan boord van het ruimtestation, een echte ruimte-marathon. “Het verschil tussen mijn vorige en de nakende vlucht is dat de eerste zowat een sprint was en de tweede een marathon.” De laatste twee maanden is hij boordcommandant, als allereerste West-Europeaan.

Lancering live volgen

Frank De WinneDe lancering is gepland om 12.34 uur Belgische tijd. Wie dat wil kan morgen de hele lancering van De Winne live volgen, zowel op internet als op tv.

  • Vanaf 10.45 uur is er livestreaming voorzien bij DeRedactie.be.
  • Vanaf 11.55 uur livestream op de site van Esa volgen.
  • Vanaf 12.00 uur is er een live Extra Journaal op Eén.

(12u50) De lancering was kort maar krachtig, and viz commentar by a zjerman: “Ol iz vorking like clockvork.” Wou dat mijn auto ook tegen 8 km/s naar huis kon rijden… Tot binnen zes maanden!

# This is ground control to general Frank.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. And all went well! Congratulations to Belgium, Europe and ESA for having the first european commander aboard the ISS. :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *