Flint and Stones: leven in de steentijdVanmorgen hebben Loes en ik de trein naar Leuven genomen om daar de tentoonstelling Flint and Stones te bezoeken. Enkele weken geleden heb ik het daar al eens over gehad. Vandaag was dan het eigenlijke bezoek.

De tentoonstelling loopt in het provinciehuis van Vlaams-Brabant en dat ligt toevallig vlak naast het Leuvens station. “Wanneer je het stationsgebouw uitkomt zie je op je linkerkant in de verte een grijze hoge blok staan met een B erop”, had Jef me op voorhand weten te vertellen. Moeilijk te bereiken was het dus niet. Toen we dichterbij kwamen zagen we iets hangen aan de zijkant van het gebouw: een deur die uitkwam op een doodlopend balkon aan de zijkant, zonder ladder of iets. Blijkbaar is dat kunst. (Ik mag het misschien niet zeggen maar ik vind dat van Limburg dan toch mooier.) Nu ja, dat was ook niet zo belangrijk, we kwamen voor die tentoonstelling.

Jef werkt dus op die tentoonstelling, hij moet er scholen en gasten rondleiden en uitleg geven over de Steentijd. Gezien hij geschiedenis studeert, zijn aggregaat doet en van de streek is is hij hiervoor natuurlijk uiterst geschikt. Het was vandaag een zeer drukke dag maar toch heeft Jef de tijd genomen om ons een privé-rondleiding te geven. Loes en ik moesten achteraf erkennen dat hij dat prima (lees: fantastisch!) doet. Het was een zeer interessante rondleiding: over de mensen uit de steentijd (homo etc.), de steenbewerking, voeding, cultuur.. Telkens krijg je zowel theorie, in de vorm van uitgewerkte plakkaten, samen met de praktische voorbeelden die in glazen kasten voor de plakkaten liggen/staan. Ik vind het heel knap om eens zo’n echt venusbeeldje te zien. Het is indrukwekkend als je plots beseft dat dit gemaakt is door een verre voorouder.

Centraal in de tentoonstelling staat een zeer realistische reconstructie van een kampplaats uit de steentijd. De hele opstelling ziet er zó echt uit dat je bijna zou verwachten dat die figuren ieder moment gaan rechtstaan. De objecten die in het rond liggen zijn ook stuk voor stuk historisch correct, wat ik heel erg goed gedaan vind. De uitleg die Jef gaf was ook heel verrijkend. Ik heb heel wat dingen bijgeleerd. Na de rondleiding heeft hij ons geleerd hoe we vuur kunnen maken, voorwerpen identificeren en (tofst van al) jagen! Buiten stond een grote strobaal waarop we mochten mikken. Eerst met een speerdrijver, wat niet altijd lukte. Daarna met pijl en boog en dat ging echt goed. Mits enige oefening zou ik toch een redelijk goede jager zijn denk ik.

Aan allen die de komende week nog vrij hebben en er niks op tegen hebben om naar Leuven af te zakken: ga zeker kijken. De inkom is gratis en de rondleiding is zeker de moeite. Meer info: klik hier. En moest je Jef tegenkomen (grote blonde kerel met kort haar en een brilletje), doe hem dan maar de groeten.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.