Firefox telt +20 mln gebruikers

Mozilla FirefoxMorgenvroeg is het examen en ik heb nog heel wat te doen. Nu eventjes pauze tijdens deze nachtelijke studeermarathon, terwijl de meeste mensen op kot waarschijnlijk al lang in hun bed. Tijd dus om wat te lezen.

Het zat er al een tijdje aan te komen en het is hun dan ook eindelijk gelukt: “Firefox breaks 20,000,000 downloads!” Bravo, dat verdient een applausje denk ik. Zelf maak ik al gebruik van Firefox (FF) sinds versie 0.8, al sinds begin 2004 denk ik. Terwijl ik vroeger wel eens last hast van virussen op mijn harde schijf is dat nu nog zelden. De vijf antivirus-programma’s die ik gebruik hebben daar waarschijnlijk een belangrijk deel toe bijgedragen, maar ik geloof dat het ook dankzij FF is dat ik mij minder zorgen maak om mijn computerveiligheid terwijl online.

Op zich is Firefox een kleine en snelle browser met redelijk weinig toeters en bellen. Sober maar krachtig. Gevorderde gebruikers kunnen de browser aanpassen aan hun eigen noden, via het installeren van Extensions. Zelf gebruik ik er een aantal die het websurfen erg vergemakkelijken:

  • Imagezoom: om afbeeldingen te vergrootten (en te verkleinen) zonder enige moeite.
  • Mouse Gestures: rechtermuisknop ingedrukt houden en dan rode lijntjes trekken op je venster, bijvoorbeeld: een streep naar links is ‘Terug’, een driehoekje brengt me naar de ‘Homepage’, een schuine streep [ \ ] maakt een afbeelding groter (werkt dus samen met Imagezoom).
  • Googlepreview: bij het zoeken in Google krijg je een screenshot van de (meeste) websites in je zoekresultaten.
  • FoxyTunes: mijn muziekspeler altijd bij de hand in een klein hoekje van de browser waardoor wisselen van scherm niet meer nodig is.
  • Forecast Fox: weersvoorspellingen op maat, ook voor grote steden in België.
  • Rest: DOM Inspector, Translate, Download Manager Tweak, ChatZilla, Tweak Network, CuteMenues, ConQuery, ColorZilla.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.