De Nacht van de Geschiedenis

Nacht van de geschiedenisMorgenavond is het weer zover. Dan organiseert het Davidsfonds voor het derde jaar op rij de ‘Nacht van de Geschiedenis‘. Die avond zijn er meer dan 200 activiteiten rond geschiedenis: rondleidingen, lezingen, evocaties, tentoonstellingen…
Vorig jaar telde de Nacht 16.000 deelnemers op 200 plaatsen, wat het tot een van de grootste culturele eendagsevenementen in Vlaanderen maakte. In Gent vinden er drie activiteiten plaats:

  • Historische stadswandeling door het ‘rode Gent’, langs socialistische gebouwen, oude fabrieken en de wijk van ‘Vader Anseele’, de peetvader van het Gentse socialisme… (info)
  • Een lezing over ‘de vrouw’ in de schilderkunst. (info)
  • Lezing met tentoonstelling over de vijanden van dwingelandij en onverdraagzaamheid: ‘ De Geuzen, gezien in de spiegel van het 19de-eeuws liberalisme’. (info)

Diezelfde dag vindt ook weer de Nacht van de Historische Film plaats, met dit jaar als thema ‘beroemde schilders’. In de zes Vlaamse Kinepolis-bioscopen kan je gaan kijken naar: Girl with a pearl earring, Frida, Pollock en Modigliani.
Net als vorig jaar, zendt Canvas rond middernacht een historische film uit in het kader van de Nacht van de Geschiedenis. Dit jaar is dat Enigma van Michael Apted uit 2001, over de gelijknamige codeermachine van de Duitse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De cultuurzender Klara tenslotte besteedt in zijn radioprogramma’s uitgebreid aandacht aan de Nacht van de Geschiedenis.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.