De grootste wat?

De Grootste BelgLoes zei gisteren iets interessants over de verkiezingswedstrijd van “de grootste Belg“. België bestaat toch pas vanaf 1830 dus waarom staan er zoveel personen op die lijst van daarvóór? Op de verjaardagswebstek van 175 jaar België beginnen ze toch ook pas te tellen vanaf 1830? Ze heeft absoluut helemaal ontegensprekelijk volledig gelijk. De huidige lijst van 100 werd opgesteld door onder andere mijn oud docent ‘Eigentijds Geschiedenis’, een historicus, die toch zeker meer verstand zou moeten hebben.

Moest je alle personen die vóór 1830 overleden weglaten, dan tellen de volgende 19 namen niet meer mee: Pieter Bruegel de Oudere, Pedro de Gante, Filips de Goede, Rembert Dodoens, Desiderius Erasmus (nota bene een Nederlander!), Hadewijch, Orlandus Lassus, Hans Memling, Gerardus Mercator, Christoffel Plantijn, Peter Paul Rubens, Simon Stevin, Hugo Van der Goes, Rogier Van der Weyden, Antoon van Dijck, Jan Van Eyck, Jan van Ruusbroec, Ferdinand Verbiest, Andreas Vesalius.

Zouden die twee kerels van op de radio daar al aan gedacht hebben?

Update 8 april 2005: Overgenomen door De grootste Belg (De Standaard Online).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.