De Brusselse burcht

George W. Bush en Guy VerhofstadtVanaf zondagavond krijgt België bezoek van de POTUS. George W. Bush zal het NATO-hoofdkwartier in Evere en de Europese instellingen in Brussel bezoeken. Zijn bezoek zorgt voor heel wat moeilijkheden in en om Brussel. Een beknopt overzicht van enkele maatregelen.

Verkeer

Luchtverkeer: Tijdens de landing van Air Force One worden alle vluchtoperaties op Zaventem stilgelegd.

Wegverkeer: De omgeving van de Amerikaanse ambassade op de kleine ring wordt afgesloten. Ook het nabijgelegen Park van Brussel aan het Koninklijk Paleis wordengesloten. Er wordt verkeershinder verwacht in het centrum van Brussel, in de Europese wijk en in de omgeving van de NAVO in Evere.

Openbaar vervoer: De MIVB zegt dat het door een aanpassing van de veiligheidsmaatregelen “genoodzaakt de voorziene omleggingen te wijzigen”. Een aantal bus- en tramlijnen worden omgelegd of afgeschaft. Het metrostation Schuman zal dinsdag gesloten zijn.

Omgeving

Tewerkstelling: De 2.000 ambtenaren van de Europese Commissie in het Berlaymontgebouw blijven dinsdag thuis. Alleen wie er moet zijn voor de komst van Bush mag het gebouw in. Ook de 700 mensen die in het Justus Lipsiusgebouw werken, worden die dag niet op kantoor verwacht.

Bewoners: Mensen die in de zone van een veiligheidsperimeter wonen, moeten hun identiteitskaart tonen om toegang te krijgen tot hun eigen woning.

Geldzaken: De agenten die de geldtransporten begeleiden worden ingezet om de Amerikaanse president te bewaken. Daardoor kunnen grote geldtransporten tussen steden niet plaatsvinden, met als mogelijk gevolg dat bankkantoren niet aan voldoende cash geld geraken.

Een Brusselse burcht?

Volgens de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans wordt zijn stad geen vesting tijdens het bezoek van de George Bush. Thielemans wil de overlast voor de inwoners van de stad zoveel mogelijk beperken.

(Bronnen: VRT, De Standaard )

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.