284 dagen regeringsvorming

Politiek in BelgiëMorgen is het precies 284 dagen geleden sinds CD&V de verkiezingen won. Heeft iemand juist gegokt wat het aantal dagen betreft? Het lijkt alsof er op politiek vlak niets gedaan is, en eigenlijk is dat ook een klein beetje waar. Wat heeft men dan wel allemaal gedaan?

Chronologie

  1. 10 juni 2007: CD&V/N-VA wint de verkiezingen, kopman Yves Leterme haalt 800.000 naamstemmen. Regeringspartijen Open VLD en vooral sp.a krijgen klappen. In Wallonië wordt de MR voor het eerst groter dan de PS.
  2. 13 juni 2007: MR-voorzitter Didier Reynders mag aan de slag als informateur. Op 4 juli, na 453 gesprekken, overhandigt hij de koning zijn rapport.
  3. 5 juli 2007: Koning Albert II belast ex-premier Jean-Luc Dehaene met een bemiddelingsopdracht om het pad te effenen voor de formateur. Tien dagen later maakt Dehaene zelf een einde aan zijn opdracht.
  4. 15 juli 2007: De koning benoemt Yves Leterme tot formateur, die twee dagen later op Hertoginnedal de onderhandelingen aanvat.
  5. 23 augustus 2007: 36 uren pendeldiplomatie leiden tot niets waarop Yves Leterme zijn opdracht teruggeeft aan de koning.
  6. 29 augustus 2007: Herman Van Rompuy gaat aan de slag als koninklijk bemiddelaar. Zijn opdracht zal een maand duren.
  7. 29 september 2007: De koning benoemt Yves Leterme voor de tweede keer tot formateur.
  8. 1 december 2007: Leterme stuit op het non van het cdH en biedt opnieuw zijn ontslag aan bij de koning.
  9. 17 december 2007: Koning Albert II stelt uittredend premier Guy Verhofstadt aan als formateur. Twee dagen later heeft die een akkoord over een tienpuntenprogramma.
  10. 23 december 2007: De noodregering Verhofstadt III legt de eed af. Yves Leterme krijgt precies drie maanden — tot Pasen — om zijn regering te vormen.
  11. 18 maart 2008: Gisterenochtend om 6u30 kwam er witte rook uit de schouw van Yves Leterme. Hij had een akkoord bereikt met CD&V, Open VLD, MR, PS en cdH over de vorming van een nieuwe regering.
  12. 20 maart 2008: Morgen, 284 dagen na de verkiezingen, zal de regering Leterme I de eed afleggen.

Ik loop al een tijdje rond met het gevoel dat de zaken veel sneller waren opgelost had men de onderhandelaars een financieel ultimatum opgelegd: tegen maand x moet er een concrete afspraak zijn, of anders gaat er 50% van jullie loon af. De volgende maand nog steeds geen resultaat? Opnieuw de helft eraf. Enzovoort.

Het klinkt misschien symplistisch, maar er moet een stok achter de deur aanwezig zijn. Anders laat men de zaken maar aanmodderen. De ingesteldheid leek mij eerder: “Komen we er deze maand niet, dan zullen we het de volgende maand nog eens opnieuw proberen.”

De regering die we morgen krijgen zal overigens slechts drie maanden aanblijven. In juni volgt er evaluerend overleg. Zal men de deadline dan opnieuw verschuiven omdat de zomervakantie voor de deur staat? Dan gaat de bal opnieuw aan het rollen…

Samenstelling van de Regering Leterme I

20 maart: Oef zeg! Er is dan toch eindelijk een pseudo-regering op de been gebracht. Verhofstadt is opgestapt en dus is nu aan Leterme I om te laten zien wat hij in huis heeft. Laat de stoelendans maar beginnen!

  • CD&V: Yves Leterme (premier), Jo Vandeurzen (justitie), Inge Vervotte (overheidsbedrijven en ambtenarenzaken), Pieter De Crem (defensie), Etienne Schouppe (mobiliteit), Carl Devlies (fraudebestrijding).
  • Open VLD: Patrick Dewael (binnenlandse zaken), Karel De Gucht (buitenlandse zaken), Vincent Van Quickenborne (economie enz.), Annemie Turtelboom (asiel en migratie).
  • MR: Didier Reynders (financiën), Sabine Laruelle (landbouw en wetenschap), Charles Michel (ontwikkelingssamenwerking), Olivier Chastel (Europese zaken).
  • PS: Laurette Onkelinx (sociale zaken en volksgezondheid), Marie Arena (pensioenen en integratie), Paul Magnette (klimaat en energie), Frédéric Laloux (armoedebestrijding), Julie Hernandez-Hernandez (handicaps).
  • cdH: Joëlle Milquet (werk en gelijke kansen), Melchior Wethelet Junior (begroting en gezin).
  • FDF: Bernard Clerfayt (financiën).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *