Nu op Radio 1: het boek 1506 van Henk Boom.

1506, Henk BoomWaarom is er geen ezel aan het kruis genageld? Moet een vorst liegen om te kunnen regeren? Waarom heeft Michelangelo ruzie met de paus? Draait de zon eigenlijk wel om de aarde? Weten we al wanneer de Antichrist komt? Waarom draagt Jeroen Bosch een omgekeerde trechter op zijn hoofd?

Op al die vragen komt een antwoord als [fictief] kroniekschrijver Hendrik Vandenzavel in 1506 een reis door Europa maakt. De kroniek van Vandenzavel ging verloren, zijn aantekeningen niet. Op grond van het gedetailleerde dagboek, aangevuld met de uitkomsten van eigen onderzoek, is Henk Boom erin geslaagd om de reis van Vandenzavel tot in detail te reconstrueren. Zijn bevindingen en die van de kroniek-schrijver voeren de lezer in het boek 1506 mee op een fascinerende reis langs zondeval en nieuwlichterij en langs de centra van de macht in het Europa van vijf eeuwen geleden.

Vandenzavel heeft ontmoetingen met tijdgenoten als Machiavelli, Michelangelo, da Vinci, Dürer, Erasmus, Johanna de Waanzinnige en Bosch. Hij volgt het spoor van de Antichrist, hoort onderweg over de theorieën van Copernicus en laat zich leiden door het advies van Dante: “Als de liefde in mij zucht, dan zegt ze iets wat ik opmerk en waarvan ik de betekenis zoek.”

Als ik even tijd heb, wil ik dit boek wel eens lezen. (ISBN 90 5018 681 5)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.