Yasser Arafat (1929-2004)

Sommige mensen kunnen blijkbaar goed de toekomst voorspellen:

Het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat wordt normaal gezien woensdag officieel aangekondigd in zijn hoofdkwartier in Ramallah. Dat heeft een Palestijnse verantwoordelijke woensdagmorgen meegedeeld. (Bron: Belga)

Yasser ArafatHet is natuurlijk al een tijdje geweten dat Yasser Arafat op sterven ligt. Al meer dan een week zijn er berichten over het al dan niet overleden zijn van de Palestijnse president. Vooraleer hem te laten sterven moesten er eerst nog belangrijke zaken worden geregeld, bijvoorbeeld zijn begrafenis en politieke opvolging. Volgens mij wachtten ze alleen nog tot dit rond was, en blijkbaar is dat vandaag. Ik las gisteren dat hij op de Westelijke Jordaanoever in Ramallah, 15 kilometer ten noordwesten van Jeruzalem, begraven zou worden. Israël gaat hier alvast mee akkoord. Volgens Reuters krijgt hij zijn begrafenisceremonie in Egypte. Dat eerste is dus al in orde.

Wie wordt de opvolger van Arafat?

Wie de opvolger zal worden, daar is nog geen eensgezindheid over. Drie mogelijke kandidaten:

  1. Ahmed Qurei, de huidige Palestijnse premier.
  2. Mahmud Abbas, de vorige premier.
  3. Marwan Barghouti, leider van Fatah.

De eerste twee zijn in een hevige strijd gewikkeld om het leiderschap, de derde zit voorlopig nog in een Israëlische cel op aanklacht van moord en moordpoging. Een oplossing voor de tweede vereiste is er dus nog niet. Waarschijnlijk moet Arafat eerst echt dood zijn alvorens er echt schot in de zaak komt.

Ik vraag me trouwens af wat er van die begrafenis zelf zal worden. Ik herinner mij dat Israël het afgelopen jaar al meerdere Palestijnse figuren heeft vermoord, bijvoorbeeld die helikopteraanval in maart op de rolstoel van Sheikh Ahmed Ismail Yassin (leider van Hamas) en de raketaanval in april op Abdel Aziz al-Rantissi (ook Hamas, opvolger van Yassin). Als alle Palestijnse topfiguren op één plaats aanwezig zijn, dan moet het voor Israël toch niet moeilijk zijn om die allemaal in een keer uit te schakelen? Met een mininuke of iets gelijkaardigs zou dat wel lukken.

(16u33) Volgens de NOS zal “Rawhi Fattouh, de voorzitter van het Palestijnse parlement, […] tijdelijk optreden als opvolger van Yasser Arafat na diens overlijden. Fattouh zal zestig dagen lang de leiding op zich nemen. Dat heeft de secretaris van Arafat, Tayeb Abdel Rahim, bekendgemaakt.” (Bron: NOS)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.