Werken in de tuin

Werken in de tuin is gezond. Met je handen bezig zijn werkt ontspannend. Het mooie weer van de voorbije weken is ideaal om je handen uit de mouwen te steken.

Een mooie tuin hebben biedt zoveel mogelijkheden. De kinderen kunnen er spelen, je kan er een gezellige barbeque doen met familie en vrienden, of je kan ’s avonds ontspannen buiten zitten en van een glaasje wijn genieten.

Een Eigen Tuin Aanleggen

Heel wat programma’s op televisie leggen uit hoe je een tuin onderhouden kan. Maar hoe moet je precies beginnen met zelf een tuin aanleggen? Een tuinarchitect is meestal een goede eerste stap.
Zo’n tuin- of landschapsarchitect weet prima hoe ze jouw huis en tuin tot een eenheid moeten omvormen. In hun tuinontwerp zullen deze experten in tuinarchitectuur indien nodig ook rekening houden met de wensen van wie een zwembad of terras aanleggen wil.

Wil je het liever wat goedkoper houden, dan kan je best eens binnenstappen bij een tuincentrum in jouw buurt. De medewerkers kunnen je zeker goede tips geven: hoe is de ondergrond, welke planten passen best bij jouw tuinindeling, tuinverlichting, etc.

Enkele gekende Belgische tuincentra zijn: Aveve winkels, Pelckmans vijver- en tuincentrum, Van Uytsel tuincenter, tuincentrum Van Gastel, Intratuin.

Bloemen en Planten

Wanneer het op bloemen en planten aankomt is het belangrijk om te te weten dat er bijzonder veel verschillende soorten zijn. En dan bedoelen we niet kleur of afmetingen.
Bepaalde planten doen het prima in de volle zon, terwijl andere dan weer half-schaduw nodig hebben, of zelfs volledig in de schaduw moeten staan.

Ook interessant om te weten is wanneer je wat moet planten: voorjaar, zomer, najaar, etc. Er is altijd wel een ideale periode voor bloemen planten, gras zaaien of bomen planten. Factoren als deze zullen mee bepalen welke flora er in jouw tuin komt.

Een Tuinhuisje Bouwen

Wie vaak in de tuin werkt zal al snel een hele collectie tuingereedschap hebben: spade, bloembollen, potgrond, kruiwagen, grasmaaier, etc. Het opbergen van al deze spullen vraagt om extra opbergruimte.

Een tuinhuis is een houten blokhut die lost staat van de woning, meestal achteraan in de tuin. Doorgaans gebruikt men een tuinhuizen als bergplaats, al kan je er ook een hobbyruimte van maken. Je kan een tuinhuisje kopen of bekijken bij o.a. Brico, Makro, Gamma, etc.

Belgen staan erom bekend om aanbouwen (“koterijen”) toe te voegen aan hun woning. In het verleden moest je een speciale bouwvergunning voor tuinhuizen aanvragen.
In april 2010 besliste de Vlaamse regering echter om “alle kleine, vrijstaande constructies van minder dan 40 m²” vrij te stellen van zo’n vergunning. Die nieuwe wetgeving zou tegen de zomer van 2010 in orde zijn.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.