Waarom is Zwarte Piet zwart?

Is Zwarte Piet nu zwart omdat hij een neger is, of omdat ie door de schoorsteen komt? Heel dat onderzoek van de Verenigde Naties naar mogelijk racisme binnen een volksgebruik lijkt me zwaar overroepen.

Laten we de situatie even omkeren. Stel: een xenofobe of racistische partij wil de deelname van een gekleurde persoon aan zo’n traditie verbieden. Hoeveel van de huidige protesteerders zouden zich transformeren tot de meest gemotiveerde verdedigers? Het is dus maar hoe je het bekijkt.

Volksgebruik

Tegenstanders verwijzen graag naar gelijkenissen met voormalig kolonialisme: de witte man op het paard met een zwarte bediende die zijn zak draagt. Een archaïsche volksgebruik dat dringend van de baan moet, zo hoorde ik vanmorgen nog op de radio. Het kattenwerpen in Ieper was ooit ook traditie die iedereen tegenwoordig erkent als dieronvriendelijk en daarom afgeschaft.

Afrikanist Louïse Müller beschrijft in de Volkskrant: “Zwarte Piet was vermoedelijk geen knecht maar een islamitisch handelaar, die de aartsbisschop van het Griekse Myra hielp bij onder andere het verspreiden van voedingswaren onder arme kinderen.” Het personage van Zwarte Piet zou de voorbije eeuw wel een meer onderdanige rol hebben gekregen. Müller stelt daarom voor om de gelijkwaardigheid tussen Sint en Piet te herstellen.

De VN beloofde alvast om zich na hun onderzoek terug met serieuzere zaken bezig te houden.

Zwarte Pietitie

Voorstanders in Nederland begonnen alvast een succesvolle ‘Pietitie’ tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest. Toen ik vandaag de Facebook-pagina bekeek kwamen er iedere seconde 50 nieuwe fans bij. Ondertussen zitten de fans van Piet na één dag al aan meer dan een miljoen leden.

Wat mij betreft zie ik niet meteen een probleem. Komt er een verbod op Zwarte Piet, dan verdwijnt er een multiculturele figuur uit onze traditionele feesten. Laat ons blij zijn dat deze diversiteit in plaats van hem in een schaamhoekje te duwen. Want welke andere graag geziene niet-Europeanen blijven er anders nog over?

Sinterklaas legt uit

Een sluitend antwoord op de vraag Waarom is Zwarte Piet zwart? krijg je om 05:30 in deze aflevering uit de geweldige reeks Dag Sinterklaas, met Bart Peeters, Jan Decleir (Sinterklaas) en Frans Van der Aa (Zwarte Piet).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *