Wie het concept van Vrienden van de Smaak nog niet kent krijgt nu een spoedcursus: het rondreizend restaurant organiseert de hele zomer lang originele en lekkere diners in de buitenlucht.

Op tien plekken in België verschijnt een lange rij tafels, waaraan zo’n 70 gasten kunnen proeven van een vijfgangendiner. Iedere keer is er een andere topchef die zich laat gaan met de producten van een lokale boer.

Vrienden van de Smaak in Limburg

Bedoeling van Vrienden van de Smaak is te genieten van de natuur, van nieuwe ontmoetingen, en uiteraard van het eten op je bord. Wat uitleg over de gebruikte producten en een wandeling in de omgeving staan ook op het menu. Deze diners worden nog tot september georganiseerd.

Tuin van de Smaak

Afgelopen weekend was het aan ons om dit eetseizoen in gang te zetten. Het eerste event vond plaats in de Tuin van de Smaak bij De Wroeter in Sint-Lambrechts-Herk. Back to my roots, want dit is vlak ten zuiden van Hasselt, de stad van mijn geboorte.

Van Antwerpen naar Hasselt rijden was geen probleem. Maar ter plaatse was het even zoeken tussen de vele uitgestrekte velden. Geen andere bezoekers die ook op zoek waren dus volgden we onze neus. In de verte, voorbij een lage heuvel doken de eerste gebouwen en serres op. Bingo!

Een warme verwelkoming later bevonden we ons in een hal waar alvast enkele hapjes en drankjes werden geserveerd. Een ideale gelegenheid om interessante nieuwe mensen te leren kennen alsook vertrouwde gezichten terug te zien. De zondag was alvast goed gestart.

Wij zijn de Vrienden van de Smaak

Begonnen werd met een rondleiding doorheen het domein. De Wroeter is een “zelfoogsttuin” waar geïnteresseerden zelf hun eigen groenten kunnen telen en oogsten. Het concept van de vele volkstuintjes maar dan op een iets grotere schaal. Een deel van de gerechten vandaag waren afkomstig van deze velden.

Regen en zon wisselden af. Was het aanvankelijk de bedoeling om buiten in het groen te eten, dan dwong de zoveelste hagelbui ons om te vluchten naar binnen. Daar was het droog, maar eens de zon opnieuw doorbrak werd het ineens ook stomend heet. Nu ja, men zegt dat gestoomd eten gezond is. :)

https://www.youtube.com/watch?v=li-_acoqSeE

Menu van de dag

Op de uitnodiging werd aangegeven dat iedereen z’n eigen bord moest meebrengen, voorzien van een inspirerende quote over voeding en eten. Het citaat op mijn bord luidde: “Mens sana in corpore sano” — een gezonde geest in een gezond lichaam. Bij aankomst verdwenen onze borden samen met vele anderen in een grote houten kist. Bedoeling was dat je zou eten uit en naar huis vertrekken met het bord van iemand anders. Leuk idee!

Overal en in de kleinste details kon je nog meer van dat soort inspiratie terugvinden. Op mijn menukaart stond: “Een goede maaltijd brengt goede mensen samen.” En Socrates had helemaal gelijk.

Voor het menu van vandaag gebruikte men enkel lokale producten waar geen mijlenver transport voor nodig was. De producten van Puur Limburg kwamen allemaal van lokale bodem.

Aperitief en hapjes

 • Marshmellow van kervel en Gandaham preskop
 • Eitje gevuld met Limburgse asperges uit Kinrooi
 • Appelsap van Hugo Jacobs (uit Sint-Truiden)
 • Scorpion Zwart Brut (uit Vliermaal)

Voorgerecht

 • VVDS voorgerechtAsperges met gedroogd runvlees (uit Alken)
 • Walnootdressing
 • Salade met verse kruiden (uit de Mombeekvallei)
 • Limburgs roggebrood van houtoven
 • Chardonnay Blauw (van Wijnkasteel Genoels-Elderen)

Hoofdgerecht

 • VVDS hoofdgerechtLamsvlees ‘Hampshire Down’ (van ’t Sint-Annahof)
 • Kasteelaardappelen
 • Salada van spinazie en geitenkaas van ‘De Leven Aarde’ (uit Alken)
 • De vroege Loonse van Wijndomein Cohlenberg (uit Borgloon)

Dessert

 • VVDS dessertPannacotta van geitenmelk met een toets van rabarber en hibiscus
 • Bosbessenwijn van kwekerij Blueberry Fields (uit Koersel)

In de keuken stonden chef-kok Giovanni Oosters, sommelier Harald Oostenbach, herboriste Daniëlle Houbrechts en barista Roel Driessen.

Een heerlijke dag

Het moet gezegd zijn: dit was een van de fijnste weekends in een lange tijd! Carmen en ik hadden het prima naar onze zin. Het vroege opstaan en de lange autorit wogen in de verste verte niet op tegen de originele locatie en het lekkere eten. Bis! 

Schol!

Foto’s van het event kan je terugvinden op de Facebook pagina en bij Raf Ketelslagers. Zo’n dag is zeker en vast een aanrader voor al wie zichzelf een ‘vriend van de smaak’ noemt!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *