Ver­geten lenteg­roenten zijn tegen­woord­ig erg pop­u­lair bij elke zich­zelf res­pect­erende chef, hob­bykok en food­ie. Heel de hype rond pasti­naak, peterseliewor­tel, kar­doen en war­moes loopt zo uit de hand dat we onze groen­ten van elke dag ver­waar­lozen.

Lentegroenten

Als u echt van groen­ten houdt, mogen die ook in uw eigen tuin groeien. Dus als de lente in het land arriveert, is het uitk­ijken bij de betere groen­te­boer. Jonge bloemkoolt­jes, de eerste dop­erwt­jes, onze eigen vers gesto­ken witte asperges, als u een beet­je uit de voeten kunt in de keuken, bouwt u hier een heer­lijk feestje mee. We geven u graag een korte bloem­lez­ing van het rijke­lijke aan­bod aan lente­groen­ten.

Bloemkool

BloemkoolDe bloemkool is al zeer lang een vaste waarde in onze keuken. Als kleuter leren we ze ken­nen met een smeuïge kaas­saus en in onze puntzak fri­eten zit­ten ze hand­ig ver­stopt tussen de mos­ter­d­pick­les. Het echte bloemkool­seizoen ‘in volle grond’ start ergens eind juni. Meestal zijn ze wit, maar er bestaan er ook paarse, oran­je en groene. U koopt best ste­vige, niet te grote exem­plaren met frisse, niet-vergeelde bladeren rond. Voor de klassieke preparaties (met kaas­saus, met een hol­landaise saus of gewoon met ges­molten bot­er) kunt u ze beter stomen dan koken. Zo bli­jven ze veel krokan­ter. Bloemkoolschi­jf­jes zijn ook heer­lijk rauw, of gebakken in bot­er of oli­j­folie. Boven­di­en zet bloemkool weinig calo­rie n op de teller en een por­tie vol­staat om uw dagelijk­ste behoefte aan vit­a­mine C bin­nen te kri­j­gen.

Doperwten

DoperwtenZe zijn bij­na een ver­geten groente gewor­den. Inder­daad, dop­erwt­jes pellen is tij­drovend en de erwt­jes uit de diepvriesafdel­ing zien er ook best goed uit. De beloning is echter in ver­houd­ing tot de inspan­ning. De beste dop­erwt­jes komen op de markt vanaf mid­den mei tot eind juli. Het is erg belan­grijk ze vers aan te kopen: de suik­ers, die de del­i­cate zoete smaak aan deze groente geven, zetten zich na enkele dagen al om in zetmeel. Eens uit de peul kunt u ze best even opko­ken in licht­jes gezouten water vooraleer ze te stoven. In de keuken kunt u BLOEMKOOL hier moeit­eloos de grote klassieke recep­tu­ur hanteren: dop­erwt­jes ‘Cla­mart’, met gestoofde sla, uit­jes en bonenkruid. Samen met een knap­perig gebakken duif­je en een lichte jus bli­jft dit een hoogtepunt van het Escoffi­er-reper­toire. Dop­erwt­jes zijn ook zeer gezond; ze bevat­ten vit­a­mine B1 en B2, ijz­er en vooral veel voed­ingsvezels.

Asperges

AspergesAsperges zijn — meer nog dan een groente — een nationale trots. Ten­min­ste als ze volledig wit zijn, op een licht­geel of zacht­paars kop­je na. Andere eet­cul­turen zweren bij paarse, groene en blauwe stokken. Bij ons groeit een asperge onder de grond, en ze heeft een roomk­leurige tint en een redelijke diam­e­ter (meer dan een duim mag). De eerste vol­le­gron­dasperges wor­den gesto­ken ergens in maart; tra­di­tion­eel stopt de oogst op 24 juni, op het feest van Sint-Jan. De vraag waar ze nu orig­i­neel van­daan komen, voedt nog alti­jd stam­men­twisten tussen ver­schil­lende regio’s: zow­el Meche­len, Kalfort als Zuid-Lim­burg gooien zich op als de moed­er­grond van de enige echte witte asperge. Voor ons telt vooral het keukenge­beuren: koop asperges lief­st bij een kwek­er die ze dezelfde ocht­end uit­gesto­ken heeft, krab ze zorgvuldig en stoom ze lief­st in een hoog, smal aspergekok­ert­je al dente. Serveer ze rustiek, met zacht­gekook­te eit­jes, grof gehak­te peterselie, muskaat­noot en ges­molten bot­er. Of ga de lux­e­tour op: een bor­d­je met gebakken kalf­szwez­eriken, lan­goustines, asperges en een mous­se­li­ne­saus zal u nooit meer ver­geten. Voorzie wel een wijn met de nodi­ge aciditeit: een Sauvi­gnon of een droge Duitse Ries­ling doet het hier geweldig bij. Kleine com­pen­satie voor al deze over­daad: asperges zijn goed voor uw nieren!

Spinazie

SpinazieSpinazie zadelt ons een beet­je met het­zelfde prob­leem op als dop­erwt­jes: het is een del­i­catesse, maar het is zoveel werk — en nie­mand ziet het als u een diepvriesspinazie in uw bood­schap­pen­tas wegstopt. Het ver­schil is echter hemels­breed. Koop vroeg in het voor­jaar jonge blad­spinazie en let erop dat de blaad­jes knap­perig en fris­groen zijn. Pluk er de zwaarste steelt­jes uit en was de spinazie tot al het zand eruit ver­wi­jderd is. Kook de blaad­jes op in een bodem­p­je water, spoel ze af en kni­jp er het over­bod­i­ge vocht uit. Als u er dan nog even grof met het mes door­gaat en de spinazie opwarmt in een bodem­p­je bot­er, kunt u er alle kan­ten mee uit. Lekker gewoon als groente of in de aar­dap­pel­stoemp, del­i­caat als bodem­p­je onder vis- of vleesgratins, Boer­gondisch met een bladerdeeg­je en lauwe kreeft, en alti­jd superge­zond. De ijz­erver­halen, gelanceerd door Pop­eye, zijn al lang de wereld uit, maar spinazie bli­jft wel een eiwit­bom­met­je.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *