Verkiezingen 2009

Vlaamse verkiezingen, Europese verkiezingen, voor het Belgische politieke landschap is het allemaal één pot nat. De voorbije dagen weken maanden worden we er voortdurende mee om de oren geslagen. In de media is “verkiezingen” zowat het meest gebruikte woord, na, uiteraard, “economische crisis”, dat doorgaans om de drie zinnen opduikt.

De Twijfelende Kiezer

Was ik eerder altijd een overtuigd doch minder-radicaal voorstander van het socialisme, dan ben ik momenteel toch aan het twijfelen geslagen. Het huidige programma van de sp.a kan me niet helemaal meer bekoren. Daarom beschouw ik mezelf als lid van de groep “twijfelende kiezers”.

Als de sp.a nu al uitsluit deel te nemen aan de regering — waar ze de voorbije jaren deel van uitmaakte 1sp.a zat in de Vlaamse regering onder Leterme I (2004-2007) en Peeters I (2007-2009), en eigenlijk ook alle voorgaande regeringen sinds Geens IV in 1988. — dan stel ik mezelf de vraag: wat is nog het nut van stemmen op een partij die sowieso niet wil regeren?

Het is allemaal onderdeel van het politieke spel. Dat weet ik wel. Vanuit de oppositie kan men nog steeds op het beleid wegen. Maar daarom hoef ik die strategie nog niet goed te keuren.

Doe de stemtest!

Om meer duidelijkheid te bekomen heb ik overal en nergens meegedaan met online stemtesten. Dat leverde telkens andere resultaten op: CD&V, Open VLD, Groen!. Imho zou men het platform van die stemtesten beter eens aanpassen. Resultaten moeten niet (alleen) berekend worden op basis van het partijprogramma, maar (ook) op basis van gerealiseerde beloften.

Bijvoorbeeld:

  • Alle partijen zijn voor het wegwerken van wachtlijsten in de zorgsector, dus past zogezegd iedere partij bij uw profiel. Maar welke partijen hebben de voorbije jaren het meeste gedaan om daar ook echt verandering in te brengen? Moest het resultaat van die vragenlijst gebaseerd zijn op aantoonbare resultaten in plaats van grote maar loze beloften, dan zou ik me al veel zekerder voelen bij de uitslag van zo’n stemtest. Geen woorden maar daden.
  • (Edit) Een alternatief zou zijn om iedere partij een ‘waarschijnlijkheidsscore’ mee te geven: de procentuele kans dat men het vooropgestelde verkiezingsprogramma kan realiseren, op basis van op eerdere resultaten.

Zo’n systeem vereist natuurlijk een grondige, periodieke en consequente evaluatie. Misschien iets voor onze verkleuterende openbare omroep?

Kiezen…

Momenteel weet ik nog steeds niet wat te kiezen. Enerzijds weet ik niet goed welke partij nu de mijne is. Anderzijds zie ik in deze tijden liever een centrum-linkse coalitie ontstaan dan een centrum-rechtse, zowel in Vlaanderen als Europa.

Het is een publiek geheim dat mensen in tijden van onzekerheid veel makkelijker kiezen voor charismatisch leiders die snelle oplossingen beloven. In theorie zou dit dus goede resultaten moeten inhouden voor de N-VA en LDD. Welke keuze m’n landgenoten gaan maken zal zondag duidelijk zijn.

De Verkiezingsuitslagen

(7 juni) De eerste resultaten van de verkiezingen lijken er alvast op te wijzen dat de ruk naar rechts er komt.

  • Winst: N-VA, LDD
  • Gelijk: CD&V, Groen!, SLP
  • Verlies: Vlaams Belang, Open VLD, SP.A

Het ziet er bovendien naar uit dat Bart Somers niet anders kan dan opstappen als voorzitten van de liberale partij. Hoog tijd ook, gezien zijn rol in onder andere de omkoopzaak Vijnck. Maar we moeten niet treuren, want Bart kan uiteraard nog steeds rekenen op een erg gulle bezoldiging als burgemeester van de stad Mechelen, lid van het partijbestuur, federaal volksvertegenwoordiger, etc.

(14 juni) De volledige uitslagen.

Vlaamse parlementsverkiezingen

  1. CD&V: (22,9%)
  2. SP.A: (15,3%)
  3. Vlaams Belang: (15,3%)
  4. Open VLD: (15,0%)
  5. N-VA: (13,1%)
  6. Lijst Dedecker: (7,6%)
  7. Groen!: (6,8%)

Vlaamse voorkeurstemmen

  1. Kris Peeter: 127.608 (CV&V)
  2. Bart De Wever: 123.155 (N-VA)
  3. Hilde Crevits: 101.230 (CD&V)
  4. Filip Dewinter: 95.409 (Vlaams Belang)
  5. Yves Leterme: 93.633 (CD&V)
  6. Jo Vandeurzen: 69.223 (CD&V)
  7. Jean-Marie Dedecker: 54.921 (Lijst Dedecker)
  8. Joke Schauvliege: 51.810 (CD&V)
  9. Jean-Jacques De Gucht: 50.504 (Open VLD)
  10. Freya Van Den Bossche: 47.571 (SP.A)

Europese voorkeurstemmen

  1. Guy Verhofstadt: 565.359 (Open VLD)
  2. Jean-Luc Dehaene: 450.149 (CD&V)
  3. Louis Michel: 305.363 (MR)
  4. Yves Leterme: 265.061 (CD&V)
  5. Bart De Wever: 218.605 (N-VA)
  6. Marianne Thyssen: 187.303 (CD&V)
  7. Frank Vanhecke: 161.371 (Vlaams Belang)
  8. Ivo Belet: 157.775 (CD&V)
  9. Jean-Claude Marcourt: 155.409 (PS)
  10. Filip Dewinter: 150.584 (Vlaams Belang)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Gelijk heb je. Als ik nog maar uit je alinea 1 en 2 ‘concludeer’, dan kan ik alleen maar ‘bevestigen’.

    Beetje bloggers, van de blogoloog tot litbloggertje als ik, kunnen niet achterblijven in de mediastorm van de verkiezingen. Jij niet. Ik niet. Zie:

    1. Verkiezingen 2.0. Politieke power en de kracht van sociale media
    2. Verkiezingen 2.0. Omdat ook ik Europa belangrijk vind
    3. Luc Van Der Kelen Off the Record

    Nooit meer getwijfeld dan nu. Dit weet ik wel zeker:

    1. Ik stem radicaal vrouw.
    2. Ik stem op de persoon, niet in de eerste plaats op een partij. Op een ‘luisterende’ politica die in mijn ogen voor een ‘warmgroene’, ‘inspirerende’, ‘dynamische’ en ‘democratische’ samenleving ijvert en werkt, en die met beide voeten, een warm hart, hulpvaardige handen en een koel hoofd in de tijd en ’tussen het volk’ wortelt.
    3. Ik ben niet anti-Europa. Ik denk vandaag in de richting van de ‘dichters voor Europa’. Zoiets als de Europese grondwet in verzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *