Kieskringen BelgiëGisteren­ochtend was het nog eens tijd om m’n burger­plicht te vervullen: met de fiets naar de sporthal, nergens aanschuiven, en zonder problemen m’n keuzes aanduiden op het computerscherm. Alles samen duurde het stemmen niet langer dan vijf minuten. That’s democrazy for yah! Ik had me voorgenomen geen hele dag te ‘staren’ naar die hele hype op de VRT, maar per ongeluk gebeurde het toch: zo kwam Ivan De Vadder om de tien minuten in beeld om enthousiast te verkondigen dat er nog niets nieuws te vertellen viel!

Naargelang de avond vorderde werd stilaan duidelijk op welke manier de bevolking de kaarten had geschud. Van alle progressieve partijen ging enkel Groen! vooruit, terwijl de socialisten ook in Wallonië verlies leden. Dat ziet er dus niet zo rooskleurig uit voor de linkse kiezer in dit land; in de buitenlandse pers zal dan waarschijnlijk weer uitsluitend sprake zijn van een ruk naar rechts. Welke regering gaat dat geven? Sommige commentatoren spreken al enkele maanden van een klassieke tripartite, maar volgens mij zou het voor de SP.a strategisch beter zijn om enkele jaren in de oppositie te gaan, hoe spijtig dat ook klinkt. Een rooms-blauwe coalitie moet dan maar zien wat er van de aangekondigde staatshervorming komt, en De Gucht en Dewael die goede rapporten kregen krijgen alsnog een kans om verder te doen.

Veel werk zullen onze nieuwbakken politiekers thans nog niet hebben. Als ik mij niet vergis mogen zij straks hun nieuwe job beginnen met enkele maanden betaald zomerverlof. Zo wil ik ook wel aan mijn nieuwe job beginnen. (Opvallend overigens hoe sommige anders a-politieke weblogs opeens ook interesse vertonen voor de Belgische politiek. Er moet al iets uitzonderlijks gebeuren om die overmorgen al niet te zijn vergeten. Die kans zit er dik in, want vanavond stelt Apple enkele nieuwe producten voor op WWDC en dat vraagt om schaamteloze linkhoererij.)

(18:00u) Zoals verwacht stapt Johan Vande Lanotte op als voorzitter dan de SP.a na de teleurstellende resultaten van gisteren. Spijtig. Hij zou wel nog deelnemen aan de onderhandelingen en staatshervorming, maar geeft eind oktober het voorzitterschap door. Men lijkt Caroline Gennez uit Mechelen naar voor te schuiven als opvolgster, maar we zullen nog wel zien hoe dat verder verloopt. Stevenote gaat overigens binnen een uurtje beginnen, live te volgen bij Engadget en Gizmodo.

(21:50u) Het post-electoraal verkiezingsdebat op Canvas was wel de moeite. De leiders van alle partijen samen aan één tafel terwijl ze het nieuwe België bespraken. Toch boeiend hoe meningen kunnen veranderen, 24 uren voor en na een verkiezing. Bart Somers is een overigens kieken, maar dat wist u waarschijnlijk al. En Safari for Windows is maar brol.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

    1. ’t Was op de VRT, die herhalen praktisch alles een keer of twee tijdens hun Journaal. Misschien heeft Canvas nog ergens een kopie op de website staan. Proficiat overigens met uw overwinning, dat mag ook eens gezegd worden.

    1. Ik geloof het wel, ja. De RTBF toonde kort een gelijkaardig kaartje, maar omdat ik die achteraf nergens kon terugvinden heb ik maar even zelf de kieskringen ingekleurd. Natuurlijk controleerde ik wel eerst even de kiesresultaten om zeker te zijn.

  1. Ik herken in die kaart duidelijk de nederlandse oranje kleur bovenaan en in ’t zuiden wappert de franse tricolore …

    Zo toch mooi zijn moest er eindelijk eens een hereinging komen tussen de lage landen en laat de fransen maar hun geld stoppen in Wallonië

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *