Voormalig premier Guy Verhofstadt, de liberale fractie­leider in het Europees parlement, uitte sterke kritiek op de grond­wets­wijzig­ingen die de Congolese president Joseph Kabila onlangs liet doorvoeren.

Congolese presidentsverkiezingen

Volgens de nieuwe wet zullen presidentsverkiezingen in slechts één ronde worden beslecht. Met de komende Congolese verkiezingen van november in het vooruitzicht wordt het voor Kabila nog makkelijker om aan de macht te blijven. Oppositiepartijen uitten reeds zware kritiek.

Verhofstadt had het over “een teleurstelling voor mij persoonlijk, maar ook voor heel Afrika”. Kabila in 2006 democratisch verkozen, maar het is niet de bedoeling van een democratie dat iemand permanent aan de macht blijft. Het zijn net “de democratische regels die het volk de macht geeft hun verkozenen te vervangen.” Europarlementslid en voormalig Europees Commissaris Louis Michel zei de uitspraken “volledig te delen”.1RTBF, G. Verhofstadt critique la nouvelle Constitution de la RDC, 7 februari 2011.

Joseph Kabila en Guy Verhofstadt
Joseph Kabila en Guy Verhofstadt ontmoeten elkaar in Brussel. (24 september 2007)

Kabila stelt dan weer dat er met één verkiezingsronde veel geld wordt bespaard, en dat een “scenario als in Ivoorkust, Kenya en Guinee” wordt vermeden. De volgende presidentsverkiezingen in Congo zijn gepland voor 27 november, al verwachten analisten dat ze met enkele maanden zullen worden uitgesteld.

Omkoping

Gisteren nog berichtte De Standaard dat Kabila in 2009 Congolese parlementsleden omkocht om zijn rivaal Vital Kamerhe van de UNC ten val te brengen als parlementsvoorzitter.2De Standaard, Kabila kocht parlement om, 7 februari 2011. Ook bleek dat Kabila een hekel had aan voormalig buitenlandminister Karel De Gucht.

Verenigde oppositie?

(17 februari) Binnen de Congolese oppositie gaan steeds meer stemmen op om één gezamenlijke kandidaat de ring in te sturen. Voorzitter van de UDPS en prominente oppositielid Étienne Tshisekedi is vastbesloten zijn kandidatuur te handhaven.3Knack, Verkiezingen Congo: Tshisekedi wil zich hoe dan ook kandidaat stellen, 16 februari 2011. Ook Vital Kamerhe zal wellicht niet meteen geneigd zijn om zijn presidentiële ambities te laten varen in het voordeel van een andere kandidaat.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.