Mars One demo

Miljardair Elon Musk is een man met grote ambities. Als CEO van SpaceX kon hij eerder dit jaar al vieren toen de Dragon-module als eerste commerciële vrachtmodule koppelde met het ISS. Deze week werd bekend dat SpaceX nog grootsere plannen heeft. Tijdens een bijeenkomst van de Royal Aeronautical Society in Londen verkondigde Musk zijn plannen om een kolonie op Mars mee op te richten.

Steun uit de private sector zou alvast welkom zijn, want organisaties als NASA en ESA staan niet meteen te springen om een eigen misse naar Mars te financieren.

NASA estimates peg the overall expenditures at about $100 billion over 30 or 40 years.

Robotic explorers have become more and more capable and durable over the last 15 years or so, and there’s no reason to think such improvements won’t continue.

Red Dragon landing

Wat die (on)haalbaarheid betreft moet ik ze wel gelijk geven. Het is geleden van Apollo 17 in 1972 dat de mens nog een voet op een andere hemellichaam zette. Mij lijkt het logischer om de ervaringen van leven in het ISS uit te breiden en eerst een kolonie op de Maan te beginnen. Communicatie met de Maan heeft slechts een minieme vertraging. Bovendien kan het dienen als tussenstap voor volgende, verdere missies. Daar staat tegenover dat er een hoge straling is en geen atmosfeer. Ook grondstoffen zijn schaars, maar de nabijheid van de Aarde zou dat laatste grotendeels compenseren.

Red Dragon op Mars

Het stichten van een kolonie op Mars is heel wat andere koek. Een enkele reis duurt wellicht 6 maanden. Alles wat nodig is moet mee. Communicatie verloopt me een vertraging van 3 à 22 minuten, afhankelijk van de afstand tussen beide planeten. Voordeel is wel dat de planeet een eigen atmosfeer heeft die dik genoeg is om straling tegen te houden. Onderzoek door robot rovers toonde aan dat er voldoende grondstoffen aanwezig zijn, o.a. ijs aan de polen. Het grootste vraagstuk blijft de terugreis. Terugkeren naar de Aarde lijkt eerder optioneel. Zou jij op zelfmoordmissie trekken voor de wetenschap en eeuwige roem?

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *