Spaanse consul vindt verovering Latijns-Amerika “goede zaak”

ConquistadorIn Argentinië heeft de Spaanse diplomaat Pablo Sánchez-Téran voor opschudding gezorgd door te stellen dat de Spaanse verovering een goede zaak geweest is voor Latijns-Amerika. Sánchez-Téran, consul in Córdoba, de tweede stad van het land, deed zijn uitspraak op 12 oktober, de dag waarop traditioneel de ‘ontdekking’ van de Nieuwe Wereld herdacht wordt. Spanje zelf en ook Venezuela hebben de omstreden feestdag intussen van hun kalender geschrapt.

“Jullie zouden veel slechter af geweest zijn als jullie onder het juk van de Inca-, Azteken-, Mapuche-, Sioux- of Apache-beschaving hadden moeten leven”, zei Sánchez-Téran. “Hun kastesysteem en bloedige veroveringszucht zijn voldoende bekend”.

In Argentinië is een storm van protest gerezen tegen de diplomaat, en in politieke kringen wordt gevraagd dat Spanje de omstreden consul naar Europa terugroept. Volgens Nobelprijswinnaar literatuur [sic, voor de vrede] Adolfo Pérez Esquival, die in de linkse krant Página 12 aan het woord komt, is het “noodzakelijk dat we ons herinneren dat de conquistadores op het Amerikaanse continent meer dan 70 miljoen inheemsen hebben afgeslacht”. De directeur van het Argentijnse Instituut tegen de Discriminatie, Enrique Oteiza, gewaagde van “een racistische commentaar waarachter ignorantie schuil gaat”.

In Latijns-Amerika blijft de verovering door Spanje een gevoelige zaak, zeker nu overal op het continent de inheemse bewegingen aan een sociale, politieke en culturele revival bezig zijn. Madrid heeft voorlopig nog niet op de uitlatingen van de diplomaat gereageerd. De baas van het Argentijnse Instituut van Inheemse Zaken heeft zich buiten de kwestie gehouden. Voor hem is Sánchez-Térans uitspraak “een probleem van westerse christen-democraten. De inheemse hebben wel andere zaken aan hun hoofd”.

(Bron: Courrier International)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.