Shamrock

Morgen viert Ierland Saint Patrick’s Day. 17 maart is de feestdag van St-Patrick, de nationale beschermheilige van alle Ieren, in binnen- en buiteland.

De Ieren zullen deze dag uitbundig vieren met tal van evenementen in het hele land: grote optochten en parades, openluchtconcerten, kermis, en een schitterend vuurwerk bij de rivier Liffey in Dublin.

St. Patrick’s Day vieren

Groen is de kleur bij uitstek die men associeert met dit festival. De meeste feestvierders zullen dan ook groene kledij en linten dragen en natuurlijk kunnen de Ierse klavertjes niet ontbreken. Speciaal voor die dag zal er ook groen bier te koop zijn, naast de alombekende zwarte Guinness.

Ierland

In Ierland is het feest ondertussen al enkele dagen aan de gang. De meeste steden maakten er een feestweekend van; in Dublin is het zelfs een feestweek. Dagelijks zijn er feesten en optredens doorheen de stad.

Internationaal

Ook in het buitenland is Paddy’s Day populair. Landen waar veel Ieren naartoe migreerden, zoals de Verenigde Staten en Australië, kennen een erg sterke traditie. Zo vindt in New York de grootste en oudste parade ter wereld plaats.

België

De meeste grote steden in België kennen tegenwoordig meestal één of meerdere Irish pubs. Wil je morgen een gezellige avond beleven, zak dan gerust eens af naar het Iers café in jouw stad en doe vrolijk mee.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.