Racisme en geweld in Vlaanderen

11 mei, Antwerpen

Racisme en geweld in VlaanderenIn Antwerpen heeft vanmiddag een man (laten we hem Hans V.T. noemen) op straat een vrouw en een kind doodgeschoten. Een andere vrouw raakte zwaargewond. De politie kon de man daarna zelf neerschieten. Volgens het parket zou hij gehandeld hebben uit racistische motieven. De vrouw die overleden is, was een kleurlinge die als au-pair op het kind paste. Alles wijst erop dat het om een racistische daad ging, zegt het parket vanmiddag. De dader wordt door het parket omschreven als een achttienjarige skinhead met extreemrechtse sympathieën.

10 mei, Heule

Een Marokkaans gezin met zes kinderen ontsnapte aan de dood toen hun huis in brand werd gestoken. In de brievenbus werden aanmaakblokjes en brandende doeken geworpen. De bewoners werden gewekt door vallende brokstukken en konden zich in veiligheid brengen. De brandweer kon een uitbreiding van de brand voorkomen. De politie onderzoekt de zaak. Vader Ahmed Oussou: “Iedereen aanvaardt ons in de buurt.”

8 mei, Brugge

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werden in de buurt van ‘De Kastelein’ twee personen in elkaar geslagen. Eén van hen ligt nog steeds in coma. Vijf skinheads die bij de vechtpartij betrokken waren, werden uit het café gehaald. Drie van hen zijn aangehouden. Raphaël Mensah uit Parijs ligt nog steeds in een coma; zijn vriend Alain mocht gisteren het ziekenhuis verlaten. Slachtoffer Alain: “Die skinheads wilden geen geld. Ze wilden ons pakken omdat mijn vriend de verkeerde kleur heeft.”

Racisme en geweld in VlaanderenHet warme weer van deze maand heeft duidelijk ook een oververhittend effect op de geesten van sommige Vlamingen. Samen met de toenemende temperaturen stijgt namelijk ook het aantal berichtgevingen over racistisch extremisme en de geweldadige uitwassen daarvan. Ook in de blogosfeer is het een hot item: Netsensei, eskimokaka, Asfaltkonijn, Tales from the crib, geschokt zijn we ongetwijfeld allemaal.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

 1. Wat gebeurt is, is vreselijk en het ergste is misschien nog het besef dat heel wat mensen wandelende tijdbommen zijn, die bij de minste tik geactiveerd worden..

 2. Twee bedenkingen
  1. Als dader en slachtoffer een verschillende huidskleur hebben, is geweld plotseling voorpaginanieuws en lopen de emoties blijkbaar hoger op.

  2. Het geeft me wel de kriebels – en ik wordt er een beetje somber van – dat zinloos geweld blijkbaar ook hier kan gedijen.

 3. Heb slechts één commentaar, je geeft allemaal voorbeelden waarbij allochtonen het slachtoffer zijn van extreme racistische daden. Gaat je post dan over racisme tegen allochtonen of geweld in het algemeen?
  Want helaas kan je ook voorbeelden waarbij er geweld tegen, zoals je ze noemt, vlamingen gebruikt wordt, bij de vleet opnoemen. Anders moet je maar eens door de Brusselse metro “lopen” in de late avond.

  Vorige week nog een sprintje moeten inzetten, kwam dit in de krant? Neen toch…

 4. Geweld gericht tegen autochtonen is inderdaad niet het onderwerp van deze post. Mijn bedoeling was te focussen op zowel geweld én racisme.

  Ik denk dat er toch een redelijk verschil is tussen allochtonen en autochonen voor wat betreft het motief van de misdrijven. De mp3-moord had niets met racisme te maken maar gebeurde (waarschijnlijk) uit puur materialistische hebzucht; de moorden van gisteren gebeurden (waarschijnlijk) om raciale redenen (“gij zijt anders, ik knal uw kop eraf”).

  Het is hier niet mijn bedoeling om een bepaalde bevolkingsgroep in een slecht daglicht plaatsen of op te hemelen. Mensen in stereotype denkhokjes duwen is sowieso al erg genoeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *