Aardling

Mijn Mondiale Mening

Racisme en geweld in Vlaanderen

11 mei, Antwerpen

Racisme en geweld in VlaanderenIn Antwerpen heeft vanmiddag een man (laten we hem Hans V.T. noemen) op straat een vrouw en een kind doodgeschoten. Een andere vrouw raakte zwaargewond. De politie kon de man daarna zelf neerschieten. Volgens het parket zou hij gehandeld hebben uit racistische motieven. De vrouw die overleden is, was een kleurlinge die als au-pair op het kind paste. Alles wijst erop dat het om een racistische daad ging, zegt het parket vanmiddag. De dader wordt door het parket omschreven als een achttienjarige skinhead met extreemrechtse sympathieën.

10 mei, Heule

Een Marokkaans gezin met zes kinderen ontsnapte aan de dood toen hun huis in brand werd gestoken. In de brievenbus werden aanmaakblokjes en brandende doeken geworpen. De bewoners werden gewekt door vallende brokstukken en konden zich in veiligheid brengen. De brandweer kon een uitbreiding van de brand voorkomen. De politie onderzoekt de zaak. Vader Ahmed Oussou: “Iedereen aanvaardt ons in de buurt.”

8 mei, Brugge

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werden in de buurt van ‘De Kastelein’ twee personen in elkaar geslagen. Eén van hen ligt nog steeds in coma. Vijf skinheads die bij de vechtpartij betrokken waren, werden uit het café gehaald. Drie van hen zijn aangehouden. Raphaël Mensah uit Parijs ligt nog steeds in een coma; zijn vriend Alain mocht gisteren het ziekenhuis verlaten. Slachtoffer Alain: “Die skinheads wilden geen geld. Ze wilden ons pakken omdat mijn vriend de verkeerde kleur heeft.”

Racisme en geweld in VlaanderenHet warme weer van deze maand heeft duidelijk ook een oververhittend effect op de geesten van sommige Vlamingen. Samen met de toenemende temperaturen stijgt namelijk ook het aantal berichtgevingen over racistisch extremisme en de geweldadige uitwassen daarvan. Ook in de blogosfeer is het een hot item: Netsensei, eskimokaka, Asfaltkonijn, Tales from the crib, geschokt zijn we ongetwijfeld allemaal.