Leren autorijdenVeel met de auto rijden heb ik nog niet gedaan de voorbije maand. Geplande vakantiemomenten staken daar telkens een stokje voor. Gisteren was het echter weer prijs. Naast enkele uren rondrijden ben ik ook eventjes de datum voor mijn praktijkexamen gaan vastleggen.

Donderdag 10 november begin ik om 13:25u aan mijn maneuvers. De gedachte alleen al bezorgt me koude rillingen. De aardige man aan het loket gaf me een bundeltje mee met alle praktische en technische zaken die ik voor de test moet kennen en meebrengen.

Klassiekers zoals achteruit parkeren en keren in de straat zitten erbij, maar ook andere zaken als hoe correct in te stappen. Beetje belachelijk, maar ik maak me nu al zorgen dat ik misschien een keertje te weinig over m’n schouder kijk en gebuisd zal zijn.

Ondertussen nog wat oefenen met parkeren lijkt me alvast geen slecht idee: Rush Hour Traffic Jam Puzzle.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

16 reacties

  1. Nog anderhalve maand over om te oefenen. Daar komen nog eens twee uurtjes met een professionele begeleider bij. Voor de rest moet ik wel nog al die technische zaken leren kennen. En dan nog: veel schijnt af te hangen van de goedheid van je examinator.

 1. Zeg lezers,

  ik heb volgende week rijexamen. Waaraan mag ik mij verwachten? Zijn ze streng, is het moeilijk, welke wegen worden er voornamelijk afgelegd (welke route)? Is de examinator misleidend? Is het te doen? Geef me AUB wat tips en wat ik mag verwachten want ik zou er o zo graag doorgeraken!!! Alvast bedankt voor uw medewerking!!!! Groetjes, en veel liefs!!!

 2. Hallo beste lezers,
  ik heb volgende week rijexamen!
  kan er iemand mij vertellen waar ik mij aan mag verwachten bij het rijexamen? Is de examinator STRENG, welke route wordt er afgereden? Wat moet ik allemaal doen? Is de examinator misleidend, is het te doen? Welke vragen stelt hij? Waar moet ik juist op letten en waar let de examinator voornamelijk op? Graag zoveel mogelijk informatie alsook tips AUB

  Alvast bedankt voor uw medewerking!!!

  Groetjes!!!

  1. Beste Mien. Vooral rustig blijven. Wie de examinator is hangt af van jouw afspraak. Je zal een briefje met de route moeten trekken, en de rest is afhankelijk van jouw eigen keuze. Veel succes!

   1. Beste Stijn

    bedankt voor uw antwoord! Heeft u ook via Alken het examen moeten doen? Hoe was het bij u? Was u van de eerste keer geslaagd? Welke route moest u doen en welke manoeuvers? Was het een strenge examinator? Ik ken iemand die het vijf keer heeft moeten doen (volgens haar was ze normaal bij de tweede keer geslaagd maar omdat de examinator HEEL STRENG was…!!!)

    Wat bedoelt u met ‘de rest is afhankelijk van MIJN KEUZE?’

    Bedankt voor uw antwoorden!!!

    1. Hallo Mien,

     Met “uw keuze” bedoel ik dat je in Alken lotjes moet trekken en alzo je eigen route kiest. Natuurlijk je niet zelf zien wat er op de achterkant staat. Zie dat je Alken en Hasselt kent, en dat je weet waar de moeilijke punten zijn, dat je weet waar je op moet letten.

     Zelf was ik van de eerste keer geslaagd. De route ging naar het ziekenhuis in Hasselt en terug, of toch zo ongeveer. Het was een oude man, met kort grijs haar. Rustig, geen gezeur, maar wel correct. Er zullen daar wel meerdere examinatoren werken, dus zal je zelf moeten zien wie je krijgt.

     Jouw kennis die vijf keer opnieuw moest proberen, dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Volgens mij is het een kwestie van u ‘normaal’ te gedragen in de auto, en te tonen dat je het waard bent een rijbewijs te krijgen. ’t Is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

     Doe dat nog goed!

     1. Ik vind het echt sympathiek van jou dat je mij dat allemaal verteld. Ikzelf ken niets in Limburg vermits ik hier maar een paar maanden woon. Ik kom van Antwerpen (ruinestad omwille van de werken) maar goed. Waar zijn de moeilijkste plaatsen in Alken en Hasselt?

      Sorry hoor dat ik je hiermee lastig val maar de reden waarom ik zo zenuwachtig ben is, mijn job hangt ervan af! Ik moet voor mijn werk veel op de baan gaan nu en ik heb maar een voorlopig rijbewijs en mijn werkgever zou mij ontslaan moest ik op de baan mijn werk niet kunnen doen en dat hangt weer af van dat rijbewijs!!!!

      Snap je???

      Mercikes!!!

      Groetjes!

      1. Goh, dat is een moeilijke vraag… Als je de omgeving van het examencentrum, waar de test zal worden afgenomen, niet zo goed kent, dan kan ik je enkel aanraden om daar veel te gaan oefenen.

       Wat volgens mij belangrijk is:
       * Weet welke snelheden je waar mag rijden. Hou je aan het maximum. (Vrij normaal voor een examen.)
       * Letten op die stomme verkeersdrempels. In Alken zijn er een paar die niet opvallen, maar waar je wel voor moet afremmen.
       * Opvallend genoeg uitkijken voor fietsers bij het afdraaien en zo. Men zegt dat Limburg een fietsprovincie is, dus zal je daar misschien een beetje extra op moeten letten.
       * Hou je tijdens het rijden gewoon aan de verkeersregels, en dan komt het wel in orde.

       Dat je werkgever je op straat zou kicken wegens geen rijbewijs is wel een beertje cru. Tenzij het natuurlijk een job is als deur-aan-deur verkoper, dan begrijp ik wel dat een rijbewijs essentieel is en onontbeerlijk.

       1. het is geen deur aan deurverkoper, ik zit in de informaticasector en nu moet ik de software nakijken en installeren bij onze klanten (bedrijven) en ja, ik kan dat moeilijk te voet gaan doen hé
        :)

        ik hou je wel op de hoogte van het resultaat

        BEDANKT!!!

        Groetjes

         1. niet geslaagd! SNIK SNIK SNIK, echt niet geslaagd! Ik had enorme stress, mijn benen die beefde, laat staan dat ik rustig kon blijven maar de examinator had daar zijn deeltje meegebracht! Hij was zuurkijkend, begon al te zagen dat de venster er dof uit zag, en ja, dit is mijn eerste keer geweest, ik heb toch besloten om 6 uur les te volgen in de hoop dat het wat beter zou gaan. Ik heb wel problemen met schakelen (ofwel schakel ik te vroeg ofwel te laat) en ik vraag mij ook af of ik bij het oprijden van de afrit naar de autostrade of ik dat mag doen op 3de versnelling of zelfs 4de als je afkomt van een weg waar je 70 mocht rijden. Aan de bochten mag je niet meer omschakelen (rondpunt) daar moet je tweede hebben, daarom dat ik de vraag over de afrit stel. Hoe meer tips je kan geven, hoe beter!!!

          Bedankt!

          Ik ben nog altijd overstuur, ik voel nog steeds mijn benen beven, is dat niet erg???

          1. Neen, aan het eind van volgende maand. heb jij de volledige opleiding gevolgd via de rijschool (20 uur)? ik heb er maar 10 uur van gedaan, nadien via mijn begeleider leren rijden, hij vindt dat ik zeer goed rijd, volgens hem soms té defensief!

          2. ik ga extra uren volgen via de VAB rijschool en eind van de maand mijn examen doen. Ik HOOP dat die extra uren een positief resultaat opleveren! Maar over het algemeen, hoe zijn die examinatoren van Alken, u woont hier al langer dan mezelf, ik vermoed ook dat u veel mensen kent die via dat centrum hun examen hebben gedaan en over het algemeen heb je strenge, goede of slechte examinatoren???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *