Maarten VogelsDeze gastblog werd geschreven door Maarten Vogels van Belgian Motorsport, autosport-fotograaf met een passie voor alles op vier wielen. Je kan hem tegenkomen op circuits in België, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Volg zijn werk op Facebook en YouTube.

Peugeot nodigde me uit om de nieuwe Peugeot 308 te testen in de Franse Elzas op donderdag 5 en vrijdag 6 september. Het was de eerste keer dat ik met een vliegtuig op reis ging. Ik had er altijd een beetje angst voor door de vele nieuwsberichten van ongevallen.

Eenmaal in het vliegtuig kon ik kennis maken met de vijf andere bloggers die ook waren uitgenodigd namens Finn. Steven Beeckman, Sara Van de Velde en Jenthe Blockx uit Vlaanderen en Emmanuelle Hubert en Samuel ‘Sam’ Piroton uit Wallonië.  1 Onze avonturen waren live te volgen op Twitter dankzij de hashtags #NewPeugeot308 en #308Bloggers. Jenthe werd m’n copiloot voor beide dagen.

Bienvenue en Alsace !

Aangekomen op de luchthaven van Basel dook een eerste probleem op. De luchthaven had twee uitgangen: eentje voor Zwitserland, en een andere voor Frankrijk en Duitsland. Terwijl iedereen wachtte op de bagage had Samuel al de Zwitserse uitgang genomen. De vriendelijke dame van Peugeot die ons stond op te wachten moest via een omweg langs de douane om Samuel te halen.

Een korte wandeling bracht ons op een terrein waar de nieuwe Peugeot 308 stond te blinken in deze late zomerzon. We kregen iets fris te drinken aangeboden en luisterden naar de gedetailleerde uitleg over alle nieuwe functies in de 308. Samen met Jenthe begon ik aan het eerste deel van de testrit.

De zonnige Elzas

Peugeot 308 testrit

Maarten Vogels test de Peugeot 308

Bergmeer in de Elzas


(Bovenstaande video door Steven Beeckman.)

Peugeot 308, met  i-cockpit

De grote nieuwigheid van de Peugeot 308 is de i-cockpit die word gedomineerd door een 9,7” touchscreen waarmee alle functies worden bediend: radio, telefoon, navigatie, airco, media, rij assistentie, apps en instellingen. Dankzij deze integratie in één toestel ziet de cockpit er bijzonder strak uit.

Er zit ook geen ouderwetse handrem in, maar een knop die je moet indrukken. Wanneer je vertrekt uit stilstand gaat de handrem automatisch af zodra de koppeling op komt. Het stuur is opzettelijk kleiner dan normaal en kreeg een sportieve styling.

Jenthe was onder de indruk van de goede geluidskwaliteit van de Bluetooth MP3-speler die hij had gekoppeld met zijn iPod.

Musée de l’Aventure Peugeot

Na een rit van ongeveer 2 uur met toch enkele omwegen kwamen we aan bij het Musée de l’Aventure Peugeot in Sochaux. Samen met de rest van de Belgische groep kregen we er een uitgebreide uitleg door een enthousiaste gids over de geschiedenis en het ontstaan van de eerste Peugeot auto’s aan het einde van de 19de eeuw.

Automobiles Peugeot Paris

Peugeot accessoires

Peugeot Museum in Sochaux

Klassieke Peugeot

Peugeot leeuw

Peugeot concept car

PSA Sochaux

Als volgende stond er een bezoek gepland aan de PSA fabriek in Sochaux, op enkele minuten rijden van het museum. Daar werken 11.000 mensen samen om verschillende Peugeots en Citroëns te produceren, waaronder de nieuwe Peugeot 308. We kregen er een fluo vestje en veiligheidsbril omdat we het constructie proces gingen volgen van kleine stukjes metaal tot volledig afgewerkte auto.

Bezoek aan de PSA fabriek in Sochaux

Een leger aan robots was constant bezig om de verschillende kleine stukken aluminium en staal samen te lassen tot het nieuwe EMP2 platform. Het leek alsof de robots met elkaar communiceerden door het futuristische geluid dat ze maakten.


(Bovenstaande video door Maarten Vogels.)

Dit platform is 140 kg lichter door het gebruik van speciaal composiet materiaal. Het totaal gewicht van de Peugeot 308 is hierdoor amper 1.075 kg in de basis versie.2 In de fabriek passeerden we geregeld een broodautomaat met sandwiches en baguettes. Daar had ik zo veel zin in, maar kon geen kopen om praktische redenen.

PSA EMP2 platform

Na het bezoek aan de fabriek werden we geleid naar de persconferentie die ook op het terrein van de fabriek plaatsvond. Door de enorme omvang van het terrein (61.500 m²) was het nodig om de auto te nemen.3 Eindelijk kon ik mijn honger stillen met lekker Frans brood een schijfje hesp en jus d’orange.

Marc Bocqué van Peugeot

Plan van de PSA fabriek Sochaux

Testrit door de bergen

Vervolgens begon deel 2 van de testrit langs prachtige landschappen en uitzichtpunten in de Elzas. Onderweg was er een tussenstop om even wat uit te rusten en wat te drinken. Ik zag een ligbedje en kon er niet aan weerstaan. Met een andere Peugeot 308 ging de testrit verder door bergwegen met de ene haarspeldbocht na de andere.

Peugeot 308 bergrit

Iets na 20u kwamen we aan bij het hotel resort Barrière te Ribeauvillé waar we meteen naar de cocktailbar konden en wat later een lekker driegangendiner voorgeschoteld kregen. De ervaringen van deze dag werden uitgebreid besproken.

Hotel Resort Barrière Ribeauvillé

Château du Haut-Koenigsbourg

Na een welverdiende nachtrust en lekker ontbijtbuffet kregen we opnieuw een andere testwagen. De bergrit bracht ons langs het kasteel Haut-Koenigsbourg uit de 12de eeuw dat op een 700 m hoge berg een prachtig uitzicht gaf over de wijnranken van de Elzas.

Château du Haut-Koenigsbourg

Haut-Koenigsbourg

Circuit Eugène

Even later konden we zelf de automatische noodstop functie testen op Circuit Eugène. We moesten zeer kort achter onze voorligger rijden, gesimuleerd met een soort van kussen dat naast een testauto was bevestigd. Zodra de auto detecteerde dat je te kort naderde, dan remde hij automatisch, zelfs indien je nog gas gaf.

Circuit Eugène


(Bovenstaande video door Samuel Piroton.)

Terug aan het hotel kregen we weer een andere Peugeot 308 voor de rit terug naar de luchthaven. Bijna aangekomen aan de luchthaven kregen we een steentje tegen de voorruit met een barst van 30cm tot gevolg. De auto kon dus terug naar de fabriek voor een nieuwe ruit.

Een barst in de ruit van onze Peugeot

In het restaurant van de luchthaven werd ons wederom een driegangenlunch voorgeschoteld. Nadien moesten we nog een vijftal uren wachten op het vliegtuig dat ons terug naar Brussel bracht.

Het was een unieke ervaring waarvoor ik Peugeot en Finn van harte wil bedanken. Deze hele belevenis was tot in de puntje georganiseerd. De medewerkers van Peugeot waren altijd behulpzaam en vriendelijk. Voor herhaling vatbaar dus.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Waarom geen enkele informatie over de rij-ervaring? Weggedrag en wegligging van de auto?
    Indruk van de motor? Dat is wat mensen willen lezen bij een testverslag over een nieuwe auto…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *