Palmolie plantage

Het tragische verhaal van de palmolie blijft voortduren. Ja, de sector levert banen op, waarmee miljoenen uit de armoede worden gelift. Ja, de ontbossing creëert grote economische schade aan fauna (op korte termijn) en flora (op lange termijn). En eigelijk is palmolie ook niet zo goed voor uw gezondheid. Omdat:

‘Zonder palmolie’ staat op steeds meer voedingsproducten in de supermarkt. Chocopasta zonder palmolie bij Delhaize, brood van Harrys bij Carrefour en andere winkelketens. Palmolie heeft de kwalijke reputatie veel verzadigde vetten te bevatten, waardoor het als slecht voor de gezondheid wordt beschouwd. Palmolie is een beetje zoals boter. Te veel ervan eten kan leiden tot hart- en vaatziekten en ook tot obesitas, meldde de Hoge Gezondheidsraad vorig jaar nog heel expliciet.

Zonder het goed te beseffen zijn we nochtans met z’n allen jaar na jaar meer palmolie aan het consumeren. Palmolie zit in croissants, gebak, quiches, kant-en-klare maaltijden en tal van margarines.

[…] De productie van palmolie werkt daarenboven ook de ontbossing in de hand. Vooral in Maleisië en Indonesië moeten eeuwenoude bossen plaats ruimen voor plantages. De palmolieproductie levert in die twee landen een basisinkomen voor zo’n 25 miljoen, waardoor steeds verder grond wordt ontgind om palmbomen te planten.

Bron: Saar Sinnaeve, Belgische voedingsbedrijven gaan in tegen kwalijke reputatie palmolie, De Tijd, 20 september 2014, p. 15.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *