Ergens onderweg pikte ik een foldertje op met de ronkende titel ‘De reis om de wereld in 80 brieven’. Wegens groot succes was deze tentoonstelling een maand verlengd, en vandaag was het laatste weekend. Hop richting het MLMB in Brussel!

Die tentoonstelling van reisbrieven was best ok. En tijdens deze Open Monumentendag was er vrije toegang. Wat ik op de verdieping terugvond beviel me nog veel meer. Een uiteenlopende mix van allerlei manuscripten door de eeuwen heen.

Het Museum in Brussel is in feite de jongere broer van het Museum der letteren en manuscripten van Parijs, dat in 2004 ingehuldigd werd in de heel discrete ‘Rue de Nesle’ te Parijs, alvorens zich in april 2010 aan de ‘Boulevard Saint-Germain’, in het hart van het Franse literaire leven, te vestigen.

De liefde voor het geschreven woord overstijgt alle grenzen en daarom stelt ons privé-museum deze getuigenissen van de grootste mannen en vrouwen uit de kunst, de politiek, de letteren en de wetenschap tentoon in het kloppende hart van Europa.

Bij al die geschriften let ik vooral op de details: de ronding van letters, grootte van het geschrift, slordig of verzorgd, horizontaal of eerder diagonaal, en zelfs een rode lippenstift. Nu komt die kennis van paleografie toch nog van pas!

Wolfgang Amadeus Mozart handschrift
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Vincent van Gogh handschrift
Vincent van Gogh (1853-1890)
Sigmund Freud handschrift
Sigmund Freud (1856-1939)
Pablo Picasso handschrift
Pablo Picasso (1881-1973)
Madame de Pompadour handschrift
Madame de Pompadour (1721-1764)
Jules Verne handschrift
Jules Verne (1828-1905)
Jack Kerouac handschrift
Jack Kerouac (1922-1969)
Hugo Claus handschrift
Hugo Claus (1929-2008)
Hergé tekening Kuifje
Hergé (1907-1983)
Ernest Hemingway handschrift
Ernest Hemingway (1899-1961)
Ernest Hemingway handschrift
Albert Einstein (1879-1955)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *