Opera logo

Nog dertig minuten en dan zal de wereld weten wat nu precies die Dragonfly is waar Opera al maanden zo mysterieus over doet. Sommigen beweren dat het zou gaan om een web development tool, vergelijkbaar met Firebug voor Firefox. Anderen schrijven dan weer dat het misschien een concurrent zou kunnen worden voor Mozilla Prism, Microsoft Silverlight en Adobe Air.

Persoonlijk zou ik vooral graag hebben dat er tenminste meer compatibiliteit komt met enkele features van CSS3. Border-radius en column-count bijvoorbeeld, daar zou ik al heel erg blij mee zijn.

Opera gebruikers vormen slechts 4% van mijn bezoekers. Toch zou het fijn zijn moest iedereen hetzelfde design te zien krijgen. Sommige details blijven momenteel voorbehouden voor de gebruikers van Firefox en Safari. Het zou fijn zijn moest Opera afstand nemen van Internet Explorer en zich bij het gepriviligeerde groepje voegen.

Een update volgt binnen 25 minuten.

Update: Aha. Het gaat inderdaad om een web development tool.

https://www.youtube.com/watch?v=BeTzJ-HGLo4

Welcome to Opera Dragonfly alpha, the foundations of Opera’s upcoming Developer Tools. Debug JavaScript, inspect CSS and the DOM, and view any errors – Opera Dragonfly makes developing using Opera easier than ever, both on your computer and mobile phone. Check out our alpha release for a taste of things to come.

Volgens het nieuwe Opera Dragonfly blog werd Dragonfly reeds opgenomen in de laatste beta versie van Opera 9.5 en kan je hem eenvoudig activeren: tools > advanced > developer tools. Op het eerste zicht merk ik een DOM inspector op, kan je javascript uitpluizen en debuggen, en zou er in de toekomst ook een mogelijkheid bijkomen om CSS live aan te passen. Er is ook een console, maar ik ben voorlopig nog te dom om die te gebruiken. Straks eens uitgebreid de handleiding voor Dragonfly lezen.

Het ziet er in elk geval erg gelikt uit. Opera hoopt waarschijnlijk op deze manier meer developers te lokken, zodat toekomstige websites meer rekening zullen houden met Opera. Op zich geen slechte zaak, zowel voor hen als voor ons.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.