Opera logo

Gisteren kwam de nieuwste versie van Opera uit, nummer 9 punt nul nul. Opera draait op mijn computer sinds ik versie 7 uit 2003 toevallig ergens tegenkwam. Ik wil niemand op de tenen trappen, maar in sommige opzichten is Opera stukken beter dan Firefox. Om de een of andere onverklaarbare reden loopt mijn Firefox telkens vast na een aantal minuten. (Misschien die tientallen superhandige maar o-zo zware extenties die ik maar niet wil verwijderen?) Daarom gebruik ik eigenlijk vooral Opera om te surfen.

Over die nieuwste versie dus. De download was net iets meer dan 6MB, maar dit ging vlot met de ingebouwde downloader. Na de installatie zag alles er nog steeds erg vertrouwd uit. Broer was de eerste die opmerkte dat je nu previews te zien krijgt wanneer je met de muis over een tab zweeft. Leuk. Firefox kan dat ook, maar dan moet je wel even die extensie zoeken.

Daarnaast blijkt versie negen nu ook over widgets te beschikken. Je weet wel, van die kleine maar handige programmaatjes. Favoriet voor het ogenblik is Goal ’06 waarmee je altijd de laatste resultaten van het WK voetbal in Duitsland krijgt. Toen ik daarnet even een programma afhaalde bij de softwareboer merkte ik ook nog dat deze nieuwste update zelf Torrents kan downloaden. Beetje primitief, maar het werkt dus wel.

Een heel aantal leuke, nieuwe mogelijkheden dus. Zelf eens proberen? Opera punt com. Versie negen is overigens opgedragen aan Geir Ivarsøy, recent overleden mede-oprichter van het in Oslo gevestigde bedrijf.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

10 reacties

  1. Leuk. Je moet zeker eens de muisgebaren proberen. Navigeren was nog nooit makkelijker.

    Mogelijkheid 1: rechter muisknop ingedrukt houden, naar links bewegen en weer loslaten > pagina terug. Pagina vooruit is net andersom.

    Mogelijkheid 2: Rechtsklikken, ingedrukt houden, en op links klikken > pagina terug. Pagina vooruit is net andersom.

  2. Het is misschien wel beter dan FireFox, maar is het ook beter dan Firefox?

    Ik wil ook niemand op de tenen trappen, maar als Firefox om de zoveel minuten vastloopt ligt dat eerder aan u dan aan andere mensen, me dunkt.

    En het is ‘extensie’, niet extentie. Voor de rest een goeie post. Haha, niet echt hoor.

  3. Firefox en extensie zijn verkeerd geschreven. Verder vind je Firefox niet zo goed omdat het bij _jou_ snel vast loopt. Je geeft geen enkel overtuigende reden waarom Opera beter zou zijn dan Firefox, sterker nog, je klaagt over de extensies bij Firefox, maar je bent wel positief over de widgets bij Opera. Die dingen zijn bijna volledig hetzelfde.

    Verder heb ik last van mijn maandstonden.

  4. Oh waw, een hoogstpersoonlijke spellingscontroleur. Je mag dat nog doen, voor een loon van virtuele tampons.

    Het ging hier over Opera 9.00, waardoor de schrijfwijze van extention in het Nederlands voor mij van ondergeschikt belang is. De boodschap is nog steeds duidelijk, met of zonder ‘s’.

    De vergelijking Opera-FireFox gaat natuurlijk over meer dan widgets of extentions alleen. De toevoegingen aan FireFox blijf ik positief vinden, maar (zoals je kan lezen) doen die het geheugengebruik aardig toenemen. Bij Opera heeft m’n computer daar opvallend minder last van.

  5. De juiste spelling van extention is natuurlijk ‘uitbreiding’! :)

    Wat me op het volgende brengt – heb je ook een oordeel over de kwaliteit van de Nederlandse vertaling van Opera vs Firefox?

  6. Tom schopt graag tegen de schenen. Met een beetje geluk krijg je mss wel een ‘eervolle'(?!) vermelding op zijn weblog..

  7. Gaat inderdaad allesbehalve slecht, al vrees ik ondertussen te oud te zijn voor weer een nieuwe omschakeling :-)

    Eerst eens uitvissen hoe ik bookmarks in een toolbar krijg, dat en mouse gestures zijn onontbeerlijk voor een vlot potje surfen.

  8. Ik denk dat de voornaamste reden om geen Opera te gebruiken z’n soms bizarre manier van renderen is. Alle browsers (of is het ‘bladeraar’ Rijk?) hebben hier met te kampen maar Opera stak er altijd al met kop en schouders boven uit. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom de meeste developers zich niet veel aantrekken hoe hun creaties getoond worden in Opera.
    Hopelijk zijn er ondertussen al wat fixes voor deze issue, het is lang geleden dat ik em nog es heb gedraaid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *