Wolfgang Amadeus MozartEen groep archeologen heeft vorige week de stoffelijke resten van de naaste familieleden van Wolfgang Amadeus Mozart opgegraven. Op die manier hopen ze te weten te komen of een schedel die nu in Salzburg (Oostenrijk) bewaard wordt echt die van de componist is, zoals beweerd wordt.

Het is al meer dan een eeuw een mysterie of de schedel, die bewaard wordt in een Oostenrijkse kelder, echt die is van Mozart, misschien wel de bekendste componist aller tijden. De archeologen hopen dat raadsel op te lossen en hebben daarom vorige week een aantal skeletten opgegraven uit de grafkelder van de familie Mozart. De vergelijking van hun DNA met dat van de schedel zou meer klaarheid in de zaak moeten brengen.

Mozart stierf op 35-jarige leeftijd en werd in 1791 in Wenen begraven op een plek die later nog opnieuw gebruikt is als graf. Er heerst grote onduidelijkheid over wat er met Mozarts skelet is gebeurd. De muzikant kreeg een eenvoudige begrafenis en na een tijdje kon niemand nog zeggen waar zijn graf precies was. De grafdelver die Mozart begroef zou diens schedel, zonder de onderkaak, terug opgegraven hebben. De schedel kwam in 1901 bij de ‘Salzburg’s Mozarteum Foundation‘ terecht.

Jeanette. Haar DNA zou wel eens de sleutel tot het mysterie kunnen zijn. Volgens Gerhard Reiter, de archeoloog die verantwoordelijk is voor de opgraving, is Jeanette een belangrijke schakel omdat Mozarts DNA doorgegeven werd in vrouwelijke lijn, in zijn geval via zijn zus Vorige week zijn de onderzoekers op de stoffelijke resten gestoten van Mozarts zestienjarige nicht Nannerl.

De opgraving bleek moeilijker dan gedacht omdat de wetenschappers in het familiegraf op het Sebastiankerkhof meer lichamen vonden dan verwacht. “Het graf is vaak gerenoveerd en verplaatst”, aldus Reiter. Tot nu toe vonden de archeologen negen schedels en verschillende beenderen, waaronder ook die van Mozarts vader Leopold en diens vrouw Contanze, zo lijkt het.

De hele operatie is nogal controversieel, vooral in Salzburg, de stad waar Wolfgang Amadeus het grootste deel van zijn leven doorbracht. Dankzij de culturele erfenis van de muzikant is de stad een toeristische trekpleister geworden. Burgemeester Heinz Schaden wil dan ook in geen geval dat de stoffelijke resten van de familie Mozart uit zijn stad worden weggehaald. “Om de rust van de doden niet te verstoren, moeten we onnodige verplaatsingen vermijden,” aldus de burgemeester.

Waarschijnlijk zullen de wetenschappers in 2006, de 250ste verjaardag van Mozarts geboorte, hun resultaten bekendmaken.

(Bronnen: The Guardian en De Standaard)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *