North by Northwest

Luie zon­dag­na­mid­da­gen zijn ideaal om een filmpje mee te pikken. North by North­west stond al een tijd op m’n lijstje, dus het kwam prima uit dat ie vandaag op televisie kwam. Een Hitchcock met Cary Grant laat je sowieso niet passeren.

Het verhaal heeft iets weg van een accidentele James Bond. De allereerste films, zonder al teveel gadgets. Roger Thornhill (Cary Grant) is een reclame man op Madison Avenue. Per ongeluk komt hij in contact met enkele buitenlandse spionnen die denken dat hij geheim agent George Kaplan is. Slechterik van dienst Philip Vandamm (James Mason) en diens handlangers proberen Roger om zeep te helpen, maar dat mislukt. Op de vlucht leert hij de knappe blondine Eve Kendall (Eva Marie Saint) kennen.

Een dramatische en spannende film, en ook typisch Hitchcock. De verkeerde persoon op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Ik was vooral fan van de — voor die tijd — originele camerastandpunten en de stijlvolle aankleding van zowel Grant als Saint. Fijne film om later nog eens terug te zien.

Roger Thornhill en Eve Kendall
Roger Thornhill en Eve Kendall op een trein

In onderstaande trailer geeft Alfred Hitchcock himself een beschrijvende uitleg bij wat door velen wordt gezien als een van zijn beste films. Wel oppassen indien u hem nog niet eerder zag, want deze clip bevat een aantal spoilers.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.