Nacht van de DuisternisDeze zaterdag vindt de Nacht van de Duisternis plaats. Met deze symbolische actie van de Bond Beter Leefmilieu wil men het grote publiek bewust maken van lichtvervuiling en energieverspilling. Ons kleine landje is namelijk een van de meest verlichte plaatsen ter wereld. De lichtvlek van ‘Bright Belgium’ kan makkelijk vanuit de ruimte worden gezien.

Lichtvervuiling wordt veroorzaakt door te veel en ook slecht gericht kunstlicht. Die lichthinder heeft een negatief effect op planten en dieren, maar ook op de mens. Daarnaast zorgt al de extra verlichting ook voor een serieuze energieverspilling.

Wij doen zaterdag alvast onze lichten uit en steken ’s avonds enkele gezellige kaarsen aan. Je kan vanalles doen. Hopelijk valt het weer wat mee. Dan kunnen we misschien nog naar de sterren kijken. Daar is een beetje minder tijd voor, want zondag is de overschakeling van wintertijd naar zomertijd. Dan mag iedereen een uurtje minder slapen.

Tree wearing t-shirt
"Vote Earth."

Earth Hour

Op internationaal vlak zien we deze zaterdag een gelijkaardige actie. Op deze zestigste verjaardag van Earth Hour — Het Uur der Aarde — worden zowel particulieren als bedrijven opgeroepen om hun verlichting en andere elektrische apparatuur gedurende 1 uur uit te schakelen, tussen 20:30 en 21:30 Belgische tijd. Het achterliggende idee is de promotie van energie besparing, en een vermindering van de koolstofdioxide uitstoot.

Live foto-updates van Earth Hour bij Flickr.

(31 maart) Deze actie kreeg over de hele wereld grote navolging. Een mooi, interactief foto-overzicht staat bij The Big Picture.

Taipei 101
Taipei 101 tijdens Earth Hour 2009.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.