Lentekwaaltje

Schijfje sinaasappelLentekwaaltje? Zeg maar gerust zomerkwaaltje, want met die brandende zon daarboven zou je al gauw het gevoel krijgen dat we een seizoen verder zitten. Volgens de radio mag het land vijfentwintig graden en meer verwachten, “en nog hogere temperaturen in de Kempen”. De laatste keer dat ik ernaar keek was het kwik in onze thermometer gestegen tot bijna 30°c. Smelt! Er zijn gelukkig ook voordelen verbonden aan dit rokjesweer.

Buiten adem

Wegens bankzaken en andere onnozeliteiten fietste ik daarnet naar het centrum. Een grijze Turkse man die zijn bankkaart vergat in de automaat bezorgde ik z’n kaart terug, om ze daarna zelf bijna te vergeten. Hitte en vergeetachtigheid gaan blijkbaar samen… Terug thuis was ik volledig buiten adem. Niet mijn slechte conditie en ook niet de subtropische temperaturen, maar iets anders deed me naar adem snakken: hooikoorts.

Witte pluizen

Die witte pluizen in de lucht heeft iedereen wel opgemerkt, maar het zijn vooral de onzichtbare deeltjes die de meeste problemen veroorzaken. En vooral dan ademhalingsproblemen. Je kan het nog het best vergelijken met ademen door een rietje: je moet echt moeite doen om voldoende lucht binnen te krijgen. Dit jaar heb ik gelukkig wat minder last van tranende ogen, en de prullenbak loopt niet meer over van volgesnoten papieren zakdoeken. Zo’n puffertje help al aardig, zeker na een paar maal herademen in een plastic zakje.

Cetirizine

Daarnaast hebben we nog een medicijn liggen (Cetirizine) dat redelijk goed werkt. Het enige probleem is het neveneffect: je kan er behoorlijk moe van worden. ’s Avonds kan je dus gerust het minuscule pilletje slikken en een hele nacht met het raam open slapen, maar overdag is het andere koek. Ik wil het best wel eens wagen, maar morgen tijdens de eerste dag van m’n opleiding zou ik toch liever niet in slaap vallen.

In de media

(Update: 26 april) Wat ik al langer wist kwam vanmorgen ook aan bod in het radiojournaal.

Door het warme weer zijn er deze lente meer pollen in de lucht dan anders. We hebben pieken tot 1.600 pollen per kubieke meter geteld. Dat is uitzonderlijk want drie keer meer dan normaal”, zegt allergoloog Wim Stevens van de Universiteit van Antwerpen. “Als het nog lang warm blijft kunnen de pollen mogelijk tot eind augustus in de lucht hangen.

Ondertussen heeft een 15-tal heren zich verenigd omdat ze blij zijn met de opwarming van de aarde. Dat heeft namelijk zo zijn voordelen. De Vereniging ter Bevordering van de Opwarming van de Aarde roept zelfs op om meer elektriciteit te verbruiken, meer spuitbussen te gebruiken en meer met de auto te rijden.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Ik heb er ook watr last van. Niet zo van de boom- of bloempollen maar van graspollen.
  En dan nog niet zomaar graspollen, ik kan gerust de hele lente en zomer in het gras gaan rollen en mijn neus en oren van grassprieten voorzien zonder problemen.

  Maar zo gouw er ook maar iemand op het idee komt om zijn gazonnetje te gaan bijtrimmen ben ik verloren. Die typische geur van pas gemaaid gras nekt me volledig, dikke rode tranende ogen jeuk aan mijn hand- en voetpalmen, rode stippen op mijn hele lijf …

  Verschrikkelijk. Een tuin is iets moois en ik zit er graag in maar een tuinman zal ik nooit worden, lang leve mijn appartementje.

 2. Wat een onnozelaars op die site … tuurlijk wordt het fijn als we met zijn allen met onze voeten in het water zitten. En dat al die insecten die momenteel rond ons hoofd zoemen deze winter niet doodgevroren zijn, kan ook geen kwaad zeker.

  Ah hooikoorts. Blij dat ik daarvan gespaard bleef.

 3. Ik heb ME/CVS en tinnitus, heb een tuin met gras en heb veel groen weg gehaald. Zand erin en meer tegels en stenen. Vandaag lijkt het wel te sneeuwen en moet veel m’n neus snuiten. Morgen dus maar beter binnen blijven en hopen dat dit ophoudt. Anders kan ik weer 20 hoog gaan wonen. Ik zoek ook nog een plek in december omdat ik geen vuurwerk kan verdragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *