16 mei 2021

Aardling

Mijn Mondiale Mening

Lentekwaaltje

Schijfje sinaasappelLentekwaaltje? Zeg maar gerust zomerkwaaltje, want met die brandende zon daarboven zou je al gauw het gevoel krijgen dat we een seizoen verder zitten. Volgens de radio mag het land vijfentwintig graden en meer verwachten, “en nog hogere temperaturen in de Kempen”. De laatste keer dat ik ernaar keek was het kwik in onze thermometer gestegen tot bijna 30°c. Smelt! Er zijn gelukkig ook voordelen verbonden aan dit rokjesweer.

Buiten adem

Wegens bankzaken en andere onnozeliteiten fietste ik daarnet naar het centrum. Een grijze Turkse man die zijn bankkaart vergat in de automaat bezorgde ik z’n kaart terug, om ze daarna zelf bijna te vergeten. Hitte en vergeetachtigheid gaan blijkbaar samen… Terug thuis was ik volledig buiten adem. Niet mijn slechte conditie en ook niet de subtropische temperaturen, maar iets anders deed me naar adem snakken: hooikoorts.

Witte pluizen

Die witte pluizen in de lucht heeft iedereen wel opgemerkt, maar het zijn vooral de onzichtbare deeltjes die de meeste problemen veroorzaken. En vooral dan ademhalingsproblemen. Je kan het nog het best vergelijken met ademen door een rietje: je moet echt moeite doen om voldoende lucht binnen te krijgen. Dit jaar heb ik gelukkig wat minder last van tranende ogen, en de prullenbak loopt niet meer over van volgesnoten papieren zakdoeken. Zo’n puffertje help al aardig, zeker na een paar maal herademen in een plastic zakje.

Cetirizine

Daarnaast hebben we nog een medicijn liggen (Cetirizine) dat redelijk goed werkt. Het enige probleem is het neveneffect: je kan er behoorlijk moe van worden. ’s Avonds kan je dus gerust het minuscule pilletje slikken en een hele nacht met het raam open slapen, maar overdag is het andere koek. Ik wil het best wel eens wagen, maar morgen tijdens de eerste dag van m’n opleiding zou ik toch liever niet in slaap vallen.

In de media

(Update: 26 april) Wat ik al langer wist kwam vanmorgen ook aan bod in het radiojournaal.

Door het warme weer zijn er deze lente meer pollen in de lucht dan anders. We hebben pieken tot 1.600 pollen per kubieke meter geteld. Dat is uitzonderlijk want drie keer meer dan normaal”, zegt allergoloog Wim Stevens van de Universiteit van Antwerpen. “Als het nog lang warm blijft kunnen de pollen mogelijk tot eind augustus in de lucht hangen.

Ondertussen heeft een 15-tal heren zich verenigd omdat ze blij zijn met de opwarming van de aarde. Dat heeft namelijk zo zijn voordelen. De Vereniging ter Bevordering van de Opwarming van de Aarde roept zelfs op om meer elektriciteit te verbruiken, meer spuitbussen te gebruiken en meer met de auto te rijden.